Járványellenes nemzeti programot dolgozna ki Kásler Miklós

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 17.

Belpol

Időszerű intézkedés. 

Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Emmi Facebook-oldalán megjelent videóban.

A magyarok egészségi állapotának javítása érdekében készítették el 2018-ban a daganatos, a keringési, a mentálhigiénés, a gyerekgyógyászati és a mozgásszervi betegségek nemzeti programját, amelyek a megelőzéstől a rehabilitációig tartanak. A koronavírus-járvány kitörése után több mint egy évvel úgy döntöttek, ehhez hozzátesznek egy hatodik, járványellenes programot is.

Kásler kiemelte: a krónikus betegségek rendkívüli módon megnövelik a koronavírusos halálozás kockázatát. A nemzeti programok segítségével ha évek múlva lesz egy hasonló járvány, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog .

A készülő járványellenes program kutatási része azért jelentős a miniszter szerint, mert a koronavírusról és annak mutációiról még mindig keveset tudni. 

A poszt-Covid eljárási rend kialakításáról elmondta: a fertőzés természetének megismerésében odáig jutott a szakma, hogy az nem a tüdő megbetegedése, hanem a legkisebb erek belső rétegeinek gyulladása trombózisképződéssel, és ez a magyarázata annak, hogy sok szerv károsodik. Ezeknek a következménye, hogy panaszok maradnak hátra a gyógyult embereknél, például fejfájás, ízületi, mozgásszervi problémák, amiket kezelni kell.

Neked ajánljuk