Jó hír a magyar egészségügyből: van már deklaráltan hálapénzmentes kórházi osztály

  • narancs.hu
  • 2019. december 23.

Belpol

Ahol sem az orvosok, sem a szakdolgozók nem fogadnak el hálapénzt.

Bár igen ritka, de van néhány olyan hely az országban, ahol deklaráltan nem fogadnak el az orvosok és szakdolgozók hálapénzt. Az egyik ilyen a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetének gyermektraumatológiája, tudta meg a Népszava. Néhány napja kikerült ugyanis egy hirdetmény a váró falára, ami ezt hirdeti: a dolgozók a sérült betegek ellátásakor nem várnak el és nem fogadnak el anyagi ellenszolgáltatást. "Munkánkat a szakmai szabályok és legjobb tudásunk alapján a gyerekek érdekében végezzük. Amennyiben elégedett és ezt szeretné kifejezni, kérjük, ezt szóban és írásban tegye meg." Ha valaki mégis mindenáron adományozni szeretne, az megteheti a kórházi alapítvány számláján.

A lap megkereste Kassai Tamás osztályvezető főorvost, aki elmondta, hogy bár a hirdetmény csak december 18-án került ki a falra, az osztályon 4-5 éve ez a gyakorlat. A deklaráció kiírása előtt az osztályon dolgozózó orvosok, nővérek, gyógytornászok, és más szakemberek titkos szavazással nyilváníthatták ki, hogy elfogadják-e a kiírással járó szabályokat. Erre mindenki igennel voksolt, a hálapénzmentesség egyhangú támogatást kapott.

A Péterfy gyermektraumatológiája mellett a kórház intenzív osztálya, hamarosan a felnőtt baleseti ambulanciája is, Szegeden pedig a gyermek- és a felnőtt intenzív, a sürgősségi és a pszichiátriai osztályok hirdettek hálapénzmentes ellátást.

A hálapénz károsabb, mint gondolná, de mindenki tehet ellene

Az ókori Kínában is volt háziorvos, aki rendszeresen látogatta, vizsgálta, tanácsokkal látta el a család tagjait. Tisztelték, megbecsülték és minden vizit alkalmával egy tálkába elhelyezték a honoráriumát. Ha valaki megbetegedett a családban, a tálka üres maradt mindaddig, amíg a beteg meg nem gyógyult.

Figyelmébe ajánljuk