Jön, jön, jön: Orbánék nagyban ötletelnek az újságíró-kamaráról

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 30., 12:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az atv.hu megkérdezte az ötlet atyját, az újságírószakma megmentésére felesküdött Szöllősi Györgyöt.

És Szöllősi György, Orbán Viktor kedvenc újságírója és Orbán Viktor kedvenc lapjának, a  Nemzeti Sportnak a főszerkesztője az atv.hu-nak azt válaszolta, hogy igen, folyamatosan napirenden van az újságírói kamara kérdése, mert „szakmánk fontos ügyéről van szó”.

false

Nos, „szakmánk fontos ügyéről” eddig annyit lehetett tudni, ami még az év elején kiszivárgott, hogy Szöllősiék szorgos ötletelése szerint, ha lesz kamara – márpedig most úgy néz ki, hogy lesz –, abba minden országos médiumnak be kell lépnie és vállalnia kell, hogy csak kamaratagokat alkalmaz.

Az atv.hu információja szerint a kormányoldalon felgyorsultak az ezzel kapcsolatos egyeztetések, már maga L. Simon László is megtette  javaslatait. Mint írják, az általuk megkérdezettek közül többen is jónak látnák, ha már ősszel elkészülne az újságírói kamaráról a törvényi szabályozás.

Míg a kormányoldalon nem győzik hangsúlyozni, hogy „az érdekvédelem a cél”, és még csak véletlenül sem politikai akcióról van szó, amely a sajtó még megmaradt független részének ellehetetlenítését célozná, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége például ezt nagyon másképp látja. A MÚOSZ már az első információk kiszivárgásakor leszögezte, hogy „nem kényszertagságon alapuló, kormányzati kézi vezérléssel működtetett sajtókamarára van szükség, hanem arra, hogy az Orbán-kormány és a kormányközeli média hajlandó legyen tiszteletben tartani a magyar alkotmányt, a hazai és az európai sajtójog előírásait, tudomásul véve, hogy a közhatalmat gyakorló politikusok beszámolással tartoznak az állampolgároknak, illetve a teljes sajtó képviselőinek. Ahhoz pedig, hogy a munkaadókat tisztességes foglalkoztatói magatartásra bírják, az újságíróknak pedig az újságírói hivatás értékét kifejező juttatásokat biztosítsanak, szintén nem újságíró-kamara kell, hanem a munkaügyi jogszabályok reformja és betartatása a kormány részéről”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 30., 12:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2018. augusztus 31., péntek 07:55
  A kamarának az lenne a lényege, hogy a tagsági díj elgendően magas legyen a független médiamunkások ellehetetlenítéséhez. Az utolsó szög a koporsóba.

  Mindettől független, hogy ez az óriásbébi jóllakottnapközis ne akarjon találkozni velem egy setét sikátorban.
 2. 3
  tiszapolgári
  2018. augusztus 31., péntek 03:38
  A MÚOSZ-nak teljesen igaza van.
 3. 2
  szegedi789
  2018. augusztus 30., csütörtök 21:57
  Szöllősi egy izzadós tenyerű csinyovnyik. Újságíráshoz köze sincs. Amit ő csinál, az egészen más. Más műfaj, korhatáros. Hányingerrel, bélpanaszokkal együttjáró valami. Izé. Brrr!

  Ha már "szép emlékű" kamara, akkor kicsit szöszmötölni kéne, hogy pl. a vallási felekezetek, nemzetiségek arányuknak megfelelően legyenek reprezentálva az ágazatban ! Plusz sorosista-macronista-liberálisok. Ennyi meg ennyi százalék írva vagyon. Legyen ! Az "állam érdekeit" sértő tartalmakat cenzúrázzák ki ! Legyenek üresen hagyott helyek ! Lapengedélyeket szaros pelenka dobálásával döntsék el ! És evidencia, ki dob meg kit. . .
 4. 1
  szegedi789
  2018. augusztus 30., csütörtök 21:43
  Gyönyörű és elegáns, hogy olyan valaki akarja szabályozni ( "megtette javaslatát" ) a médiát, akinek viselt dolgaival van tele évek óta szegény sajtónk .

  Logikailag kicsit megcserélődni látszanak az irányok, szerepek .

  És tényleg majd a szar húzza le a vécét . . . ? Hüm. Hüm-hüm.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra