Juncker csak viccből diktátorozza Orbánt

  • narancs.hu
  • 2019. április 29.

Belpol

Mert csodálja a bátorságát.

A visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút a napokban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Magyarországról a HVG volt ott a beszélgetésen, de az Index a lengyel Rzeczpospolitának adott interjúból idéz.

Jean-Claude Juncker ebben szerencsétlen esetnek nevezte a rigai digitális csúcstalálkozón történteket, amikor úgy harangozta be a magyar miniszterelnököt, hogy "a diktátor érkezik”, majd lekevert neki egy nyaklevest. Juncker most azt mondta, hogy csak egymás között és viccből diktátorozza Orbánt, és egyáltalán nem gondolja, hogy akár a magyar, akár bármelyik közép-európai miniszterelnök diktátor lenne. Sőt azt mondta, hogy a "legnagyobb tisztelet illeti Orbán Viktort. Korábban is csodáltam őt a bátorságáért, amit megmutatott akkor, amikor a szovjet hadsereg még mindig Magyarországon állomásozott. Nekem személyesen jó a kapcsolatom vele, és biztos vagyok benne, hogy ő ugyanezt mondaná rólam."

A HVG azt emeli ki a lapnak adott interjúból, hogy Juncker fontosnak tartja, hogy az uniós országokban a kormány politikai hovatartozásától függetlenül minden polgár képviselethez jusson. Az EU tagállamaira ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a csatlakozásra várókra, a fékek és egyensúlyok rendszerére szükség van. "Egy politikus pusztán attól nem lesz demokrata, mert a szavazópolgárok többsége megválasztotta" – mondja Orbán Viktorról Jean-Claude Juncker  a HVG-nek adott interjúban.

Az unió megtette az előkészületeket a május végi választásokba való külföldi beavatkozás kivédésére, bár ő személyesen több forrást is el tudott volna képzelni erre a feladatra. Az álhírek elleni küzdelmet nagyon nehéz feladatnak tartja. A bizottság ugyanakkor elkészített egy kiadványt, amellyel a leginkább Magyarországon terjesztett álhírekre reagálnak. Juncker hangsúlyozta: "Én mindig tartom magam ahhoz: mi, a bizottság részéről nem lábra, hanem labdára megyünk. Tapasztalom én, hogy bizonyos helyzetekben a labda a pályán sincsen, így sokan az egyetlen embert rugdossák középen: a Junckert. Tudom, hogy beterítenek álhírekkel. Nem aggaszt ugyan, de azért jól sem esik."

A lengyel lap szerint még kevésbé tetszik neki a Soros Györggyel kapcsolatos összeesküvés-elmélet. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kétszer találkozott Sorossal. Egyszer 3-4 évvel ezelőtt, azt megelőzően pedig éppen Orbán Viktor kérésére.

A közép-európai országokkal kapcsolatos jogállamisági aggodalmak miatt a Bizottság elnöke megértő. "Azoknak az országoknak, amelyek olyan sokáig kénytelenek voltak betartani a külföldi ellenséges hatalmak által rájuk kényszerített szabályokat, időre van szükségük ahhoz, hogy magukévá tegyék azt a tényt, hogy a jogállamiság az európai építés egyik alapvető eleme" – mondta Jean-Claude Juncker.

Juncker nem hisz az Európai Egyesült Államok gondolatában, szerinte nem lehet egységet kialakítani a nemzeti akarattal szemben. Ráadásul úgy véli, hogy az európaiak ragaszkodnak gyökereikhez, nem akarják azokat elveszíteni. Éppen ezért a hazafiságra és a jó értelemben vett nacionalizmusra szükség van, azonban azok, akik a "bolond" nacionalizmust támogatják, megfizetik majd az árát.

Figyelmébe ajánljuk