A főváros megfúrta a könyvhetet

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2016. márc. 24., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kocsis Mátéék kidobták a rendezvényt a Vörösmarty térről.

Nemkívánatos az Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, így határozott a Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság – erősítette meg lapunk információját Kocsis András Sándor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, aki hangsúlyozta: „A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk.”

false

Az 1929 óta megrendezett, a legrégebbi és valódi nemzeti konszenzus övezte kulturális esemény azért nem települhet ki immár 87. alkalommal a térre, hogy ott „rend legyen”. Állítólag ezzel indokolták a város urai a lépésüket. A karácsonyi vásár nem zavarja őket, azt idén is meg lehet tartani, de a június 9-én kezdődő könyvhét, úgy látszik, méltatlan zsibvásár csak a szemükben. Az ügy háttérben talán az lehet, hogy a Vörösmarty téri vendéglősöknek ne kelljen egy hétvégére visszapakolni a teraszaikat, hogy átadják a helyet a könyves sátraknak. A rendezvény számára a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel. Ám ennyi idővel a könyvhét kezdete előtt lehetetlen áthelyezni azt, ráadásul kormánydöntés született a terület felújításáról, így hosszú távon úgysem használható az könyves rendezvényként.

Az MKKE felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a Vörösmarty tér – s a térbe torkolló utcák tér felőli szakasza – nem csupán egy helyszín a sok közül, hanem évtizedek óta a könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere. A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltozta­tása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt. De veszteség érné a fővárost is, hisz Budapest evvel a döntéssel a város kulturális életének egyik tradicionális, emblematikus, évről évre tízezrek által legitimált színhelyét számolná fel.

Frissítés: az újabb fejleményeket lásd itt!

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2016. márc. 24., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  tiszapolgári
  2016. március 25., péntek 08:03
  Hogy ki ez a taknyos? Hogy ki a Hugyos Máté? Egy nyikhaj a sok közül, akiket valamilyen rejtélyes ok miatt kizárólag a képességeiket meghaladó tisztségekkel szoktak megkínálni. A Párt fővárosi elnöke, kerületi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, az olimpiai szereplést elbukó kézilabdázók politikai tisztje, a Fideszt erősítő csurkisták („kismiépesek”) bajtársi szövetsége polgári tagozatának a pecsétőr-gittrágója. Emellett bírósági végzéssel tudja igazolni, hogy heteró macsó.

 2. 20
  loallat
  2016. március 25., péntek 05:29
  Ki ez a taknyos Kocsis Máté?? Mivel gazdagította politikusi színrelépése előtt az emberiséget?
 3. 19
  McR
  2016. március 24., csütörtök 20:16
  Javasolom, hogy június 9-től egy hétre Kocsis András Sándor, illetve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése jelentsen be demonstrációt a Vörösmarty tér területére. Tekintettel arra, hogy a demonstráció nem engedélyköteles, hanem bejelentésköteles tevékenység, így a rendőrségnek csak tudomásul vételi joga van. Mivel a Vörösmarty téren nincs gépjármű forgalom, így az egyetlen indok - mely szerint a megmozdulás aránytalanul akadályozza a forgalmat -, nem áll meg, nem nagyon lehet ellenvélemény!
  Hajrá Magyarország! Hajrá Pedagógusok! Hajrá Könyvesek!
 4. 18
  Beatrix Bak
  2016. március 24., csütörtök 18:22
  Gratulálok! Aztán meg panaszkodnak, hogy az emberek nem olvasnak eleget. Pfff
 5. 17
  Kobrakutya Tibby Regőczi
  2016. március 24., csütörtök 17:58
  Arról van szó testvéreim Zúrban, hogy a vendéglősök több kenőpénzt tudnak fizetni! Az ilyen kódis kiadók, meg az olvasók érjék be Kőbánya-felsővel, vagy ilyesmi!
 6. 16
  Béla Tóth
  2016. március 24., csütörtök 15:42
  Nem kő könvyvhét! Ne olvassá!! Butujjááá!!! Nézzed a jóbanrosszabanédeséletetatévékettőn!!!!
 7. 15
  Pálya Tamás
  2016. március 24., csütörtök 14:05
  Pénzt olvasnak!!!
 8. 14
  Cheyenne
  2016. március 24., csütörtök 13:20
  Remek döntés! Végre. Így megnyílik a lehetőség, hogy az új 400 milliós állami támogatással épülő kozármislenyi futballstadion gyepszőnyege adjon majd otthont a rendezvénynek. Addig is, ideiglenes jelleggel a felcsúti aréna szakrális küzdőtere valamint L. Simon panziójának remek hangulatú földterületei kiváló ideiglenes megoldást nyújthatnak.

  Aki ma e honban könyvolvasó, vigyázó tekintetét a fenti szakrális pontok között feszülő tengelyre függeszti.. Ennyike.
 9. 13
  yoyo
  2016. március 24., csütörtök 13:05
  "Ezeknek semmi sem szent???" kérdezi a 9. hozzászóló.

  az az ember, akinek teljesen átrendezik a valóságát, átnevezik az utcáját, bálás turit csinálnak a kedvenc mozijából, a környéken lévő szobrokat elviszik és másokat hoznak a helyére, a gyerekének hetente más tankönyvből tanítanak mindenféle zavaros dolgokat, a sportcsatornájára nótaműsort, a piedónés filmjei idejébe katolikus szentmisét raknak, a kisboltjai helyére diszkontáruházat építenek, majd azt vasárnapra jól bezárják, szóval ez az ember annyira érzi majd magát otthonosan, mint az ember a marson.

  Ebben az a szép, hogy ezek a politikai gyökerek prédikálnak folyton hagyományról, kulturális gyökerekről.

 10. 12
  zabrazabra
  2016. március 24., csütörtök 13:05
  Mit szól ehhez a Jókai Anna boszorkány? Meg az ő sleppje, Mezei Katalin, Ács Margit stb?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra