Akadémiai intézetek: ellehetetleníti a kutatóhálózatot az új MTA-törvény

  • narancs.hu
  • 2019. július 3.

Belpol

Az új szabályok átdolgozását és a hatálybalépés elhalasztását kérik.

A kutatóhálózat ellehetetlenítéseként értékeli a törvényi változások 2019. szeptember 1-jei hatálybaléptetését az Akadémiai kutatóintézetek Tanácsa (AKT), az MTA-s kutatóintézetek felügyeletét jelenleg ellátó testület.

A parlament fideszes többsége tegnap fogadta el azt a törvényt, amely leválasztja a 15 kutatóközpontot vagy önálló intézetet az MTA-ról, és egy felerészt kormánydelegáltakból álló testület alá helyezi a kutatókat.

Az AKT szerint "egy ilyen mértékű átalakítás ilyen rövid időn belül tartós működési zavarok és a kutatási eredményesség nagymértékű visszaesése nélkül nem hajtható végre. Az átalakítás ebben az átgondolatlan formában és erőltetett ütemezésben katasztrofális következményekkel jár a kutatóintézetek működésére, hazai és nemzetközi szerződéses kapcsolataira, tudományos teljesítményére és pályázati hatékonyságára."

Az AKT javasolja, hogy a stratégiai megállapodásnak megfelelően az új szabályozók csak alapos, a kutatóközösséggel lefolytatott átfogó egyeztetés alapján, megfelelő átdolgozást követően, legkorábban 2020. január 1-jén lépjenek hatályba.

Figyelmébe ajánljuk