Kásler nem árulja el, miért kellett kiüríteni a kórházakat
szel_top_story_lead.jpg

Kásler nem árulja el, miért kellett kiüríteni a kórházakat

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Belpol

Szél Bernadett szerette volna megtudni, miért volt szükség a 60 százalékos ágyfelszabadításra. Per lesz belőle.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megtagadta a választ Szél Bernadett azon kérdésére, hogy mi alapozta meg a 60 százalékos ágyfelszabadítást, áll a független képviselő közleményében.

Ez volt a kérdés: „Kérem, szíveskedjék megküldeni részemre a fekvőbetegeket fogadó hazai gyógyító intézmények közfinanszírozott ágyai 60 százalékának felszabadítását előíró miniszteri utasítást, az ennek alapjául szolgáló komplex intézkedési tervet és annak döntés-előkészítő anyagait, különös tekintettel azokra a számításokra és becslésekre, amelyek a 60 százalékos ágyfelszabadítás indokoltságának alátámasztásául szolgálnak.

Kérem továbbá, hogy szíveskedjék megküldeni részemre az arra vonatkozó adatokat is, hogy hány máshol nem ellátható, át nem helyezhető és otthon nem gondozható beteggel számolt a kormány a 60 százalékos arány meghatározásánál és konzultált-e előzetesen az egészségügyi intézményekkel."

Az EMMI megtagadta a választ. Azt írták, hogy a kért adatok kiadása szerintük veszélyeztetné „a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását".

Szél szerint nem világos, hogy egy közérdekű információ nyilvánosságra kerülése miért jelentene  „illetéktelen külső befolyást“.

Szél pert indít a kórházi ágyak 60 százalékos felszabadítását előíró miniszteri utasítás döntés-előkészítő anyagaiért.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?