Karácsony: A fel nem használt Sinopharm-vakcinákat vásárolja vissza a kínai állam

  • narancs.hu
  • 2021.07.18 14:42

Belpol

A főpolgármester szerint mintegy 3 millió fel nem használt kínai vakcina lehet raktáron, a kormánynak el kell érnie, hogy Kína visszavásárolja ezen oltóanyagokat. 

„Szerezzék vissza a pénzünket! A kormány érje el, hogy a fel nem használt, megkérdőjelezhető hatékonyságú kínai vakcinákat vásárolja vissza a kínai állam. Az így visszaszerzett milliárdokat pedig költsék az egészségügyi és szociális dolgozók bérkiegészítésére” – írja Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében. 

A főpolgármester szerint a harmadik oltás lehetőségének biztosítása csak egy a szükséges lépések közül, átfogó, ingyenes ellenanyag-szűrésre is szükség van. „A kormány minden egyes 60 év feletti honfitársunknak, akit kínai vakcinával oltottak, antitest-vizsgálatot kell biztosítania” – fogalmaz bejegyzésében. 

Hozzátette, miután kiderült, 60 év felett a kínai vakcina a beoltottak negyedénél-harmadánál nem hozott védettséget, „a kormány bocsánatkéréssel és azonnali tettekkel tartozik”. „Azoknak, akinél nem alakult ki kellő védettség, azonnal ajánljanak fel bizonyítottan hatékony vakcinát. Ez az, ami nem tűr halasztást. A szakemberek jelzései és az antitest-szűrések eredményei alapján ki kell mondani, hogy kínai vakcinával nem oltanak többet Magyarországon”. 

Karácsony szerint annyit tudni lehet, hogy mintegy 3 millió fel nem használt kínai vakcina lehet raktáron, aminek értéke meghaladja a 30 milliárd forintot. „Ez rengeteg pénz, nem veszhet kárba. Éppen ezért a magyar kormánynak az a dolga, az a kötelessége, hogy elérje, a kínai állam vásárolja vissza Magyarországtól ezeket a vacinákat” – írta a főpolgármester. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk