Karácsony: "A fővárosi hajléktalan kórház a helyén marad, amíg a kormány nem ajánl alkalmas csereingatlant"

  • narancs.hu
  • 2021. március 30.

Belpol

A főpolgármester levelet írt Mager Andreának.

"A fővárosi hajléktalan kórház a helyén marad, onnan a járványhelyzet lecsengéséig, illetve addig, ameddig a kormány nem ajánl alkalmas csereingatlant, az ellátottaknak méltó elhelyezést a XIII. kerületi Szabolcs utcai épület helyett, el nem költözik" - így kezdődik az a levél, amit Karácsony Gergely küldött kedden a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek, Mager Andreának.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben jelenleg hajléktalan embereket ellátó kórházat műküdtet a főváros.

Karácsony Gergely aztán hétfőn reggel arról írt a Facebookon, hogy a kormány mindezt Habony Árpádhoz köthető befektetők érdekében teszi. 

„Kivételesen a saját lakájmédiája buktatta le a kormányt: a Magyar Nemzet ugyanis megírta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) kell az az épület, amelyben ma a főváros hajléktalan kórháza működik. Azt már nem tették hozzá, hogy az intézetnek azért kell kiköltöznie a Budapest belvárosában lévő székhelyéből, mert azt a kormány gyanúsan olcsón eladta egy Habony Áprádhoz köthető vevőnek. A piacinál jóval alacsonyabb árat azzal indokolták, hogy a vevőnek ingyen bérbe kell adni az épületet az azt használó intézetnek. De ki adna egy forintot is egy olyan épületért, amit utána ingyen kell bérbe adnia? Hát az, akik tudja, hogy a bérlő hamarosan másik állami ingatlanba költözik. Hogy ott épp egy kórház működik, az őket nyilván nem érdekli” – fogalmazott bejegyzésében a főpolgármester.

Kedden elküldött levelében úgy fogalmaz: "A Fővárosi Önkormányzat továbbra is a járvány elleni védekezést, a legkiszolgáltatottabb emberek ellátását, a budapesti kórházi kapacitások megóvását tekinti elsődlegesnek, ettől eltekinteni nem vagyok hajlandó, és semmilyen módon nem kívánok asszisztálni ingatlanpanamán nyerészkedő oligarchák gazdasági érdekeinek érvényesítéséhez."

Majd hozzáteszi, hogy álláspontjuk világos: megvédik a legkiszolgáltatottabb emberek egészségét, emberi méltóságát, küzdenek a járvány ellen, óvják a budapesti kórházak teherbíróképességét.

"Hasonló világos állásfoglalásra kérem Önt és kormánya tagjait is. Az elmúlt kilenc hónapban mutatott kormányzati álláspont ellenére még mindig bízom benne, hogy a kialakult helyzetet az együttműködés és az együttérzés jegyében sikerül rendeznünk azzal, hogy a hajléktalan kórháznak méltó és alkalmas elhelyezést találunk a járványveszély elmúltával."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.