Karácsony az Ab-döntésről: "Az utókor ítél majd felettük"

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Belpol

Az Ab "néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve mára zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett". 

Mint arról beszámoltunk, az Alkotmánybíróság (Ab) az aláírások összegyűjtése, beadása, hitelesítése után úgy döntött, hogy megsemmisíti a Kúria vonatkozó határozatát, és utolsó utáni pillanatban elkaszálja a két, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester által magánszemélyként kezdeményezett népszavazást.

Az Ab arra hivatkozott, hogy a Fudan Egyetemet érintő kérdés nemzetközi szerződést érint, az álláskeresési járadék meghosszabbítása pedig költségvetésit, ezért nem lehet ezekről népszavazást tartani. A döntéssel több alkotmánybíró sem értett egyet és különvéleményt fűzött hozzá. 

Karácsony a Facebookon kommentálta a döntést, és azt írta,

"az Alkotmánybíróság tagjainak többsége a két népszavazási kezdeményezést elkaszáló mai döntésével nyilvánvalóan a Fidesz politikai elvárásait teljesítette".

"Úgy tűnik, a kormánypártok csak hivatkozni szeretnek a népre, de igazából félnek tőle. Az Alkotmánybíróság, amely az erkölcsi integritására egykor minden magyar büszkesége lehetett, néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve mára zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett.

Az utókor ítél majd felettük is.

Korom Mihályra, az államszocialista Alkotmányjogi Tanács elnökére is biztosan büszkék ma a dédunokái. Nekünk most az a dolgunk, hogy megtaláljuk annak a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket ezekben a kérdésekben" – írta Karácsony, ezzel talán egy budapesti népszavazásra utalva. 

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester azt írta, "az Alkotmánybíróság döntése az alkotmányosság megerőszakolása. Ezt a különvélemények is alátámasztják." Hozzátette, helyben, Ferencvárosban, illetve a Fővárosi Közgyűlés tagjaként Budapesten is helyi népszavazási kezdeményezéseket fog benyújtani a Fudan létesítésének megakadályozására. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk