Karácsony benyújtotta indítványát a Kúriához, új választást akar

  • narancs.hu
  • 2024. június 17.

Belpol

Még egy darabig nem lehet eredményt hirdetni a főpolgármesteri versenyben. 

„Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem” – írja Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgármester szerint sokan belefáradtak már a hosszúra nyúlt kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített.

„Nem az újraszámlálás tényét kifogásolom. Jó, ha szoros eredménynél még egyszer meggyőződünk arról, hogy biztosan jól számoltunk-e? Az érvénytelen szavazatok újraszámolása során azonban az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai. Nem állítom azt, hogy történt bárhol visszaélés. Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést” – fogalmazott. 

Mint ismert, Karácsony Gergely a választáson 324 szavazattal nyerte meg a választást, azonban Vitézy Dávid kifogásai nyomán újraszámolták az érvénytelen szavazatokat. Az újraszámolás után csökkent a különbség az indulók között, de továbbra is Karácsony jött ki győztesen.

Egyébként Vitézynek is van egy fellebbezése, ugyanis korábban a IV. és a VII. kerületben a választás megismétlését indítványozta csalást gyanítva, mert szerinte megtévesztő volt, hogy vékony vonallal húzták ki az ő javára visszalépett fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét, ami sokakat megtévesztett a vélelmezése szerint – de ezt első körben elutasította az NVB.

Vitézy reagált Karácsony bejelentésére: mint írta a Facebookon, amennyiben a főpolgármester új választást akar, azt a lemondásával is el tudja érni. 

A hvg.hu megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt válaszolta, a Kúriának ezt követően 8 napja van a benyújtott felülvizsgálati kérelemről dönteni. A Kúria döntése ellen szintén 3 napon belül lehet alkotmányjogi panaszt benyújtani az Alkotmánybírósághoz. 

Az Alkotmánybíróságnak pedig összesen 6 nap áll rendelkezésre a döntés meghozatalára: a testület a befogadásról az alkotmányjogi panasz beérkezéstől számított 3 napon belül dönt, a befogadott alkotmányjogi panasz érdemi elbírálására pedig további 3 nap áll rendelkezésre. Vagyis minden jogi lehetőség kimerítése esetén 

arról, hogy ki a főpolgármester októbertől, a jogerős döntés akár július 4-ig is várathat magára. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk