Karácsony: Budapest köztársaság maradt

  • narancs.hu
  • 2024. február 10.

Belpol

A főpolgármester szerint a Fidesznek nem csak főpolgármester-jelöltje,  de programja sincs, csak hadüzenete.

Budapest köztársaság maradt az utóbbi években. Ez nem csak államforma – erről beszélt többek között Karácsony Gergely főpolgármester szombat délelőtti kampánynyitó rendezvényén.

Karácsonyt Barabás Richárd újbudai alpolgármester kérdezte. Az index.hu tudósítása szerint a főpolgármester azt mondta,  „a köztársaság azt jelenti, hogy jól bánunk egymással, politikai közösséget alkotunk, hogy úgy bánunk egymással, ahogy a saját családtagjainkkal szeretnénk bánni. Látva azt a vergődést, amit a magyar politika csinál, kiradírozták az alkotmányból a köztársaság szót, száműzték a köztársaság gondolatát, ezért fontos, hogy Budapest köztársaság maradjon. Ez a gondolat az, amiért érdemes nap mint nap küzdeni”.

Ez nem azt jelenti, hogy Budapest ki szeretne válni az országból – csak attól a rendszertől szeretné megkülönböztetni magát, „aminek az elnöke kegyelmet ad egy pedofil bűnözőnek”.

A kegyelmi ügyről az a véleménye, hogy nem hiba történt, hanem így működik az Orbán-rendszer, ahol „meg akarják mondani mindenkinek, hogy ki a nemzeti oldal, ki a nemzetietlen, ki áll a jó oldalon, ki áll a rossz oldalon. Előbb-utóbb minden relatívvá válik, mert nincs erkölcsi alapja a politikájuknak. Ha a politika elveszíti erkölcsi gyökereit, akkor nincs mihez viszonyulni”, és szerinte a rendszer erkölcsi züllöttsége most lelepleződött.

A főpolgármester úgy ítéli meg, a Fidesznek nem csak főpolgármester-jelöltje nincs most, hanem ajánlata sincs, csak hadüzenete van. Ő újabb öt évre szeretne bizalmat kapni, és vállalja, hogy a budapestiek várható élettartama öt évvel hosszabb lesz, mert egészségesebben fognak élni a város lakói. Emlékeztetett arra, hogy a kerületi önkormányzatok – pártállástól függetlenül – sokat tettek a jobb egészségügyi ellátásért, és tízezer ember CT/MR-vizsgálatát finanszírozták.

Meg fogják vizsgálni az utcákat abból a szempontból, van-e árnyék, lehet-e csillapítani a zajt, le lehet-e ülni valahol. A főváros annak érdekében, hogy tisztuljon a levegő, programot indít az energiaszegénység felszámolása érdekében, és részt vesz a közétkeztetés korszerűsítésében. Karácsony emlékeztetett, hogy az ivóvíz-hálózatot felújítják, és a vízművet nem adták át az államnak, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy ha az állam átvesz egy közszolgáltatást, annak minősége romlik

Karácsony Gergely szerint rendes városvezető elsősorban közösséget épít, olyat amelyet nem a gyűlölet tart össze, hanem egymás elfogadása. Úgy gondolja, a kormány olyan látszatot kelt, hogy a magyar és az európai érdek nem ugyanaz, pedig ez nem így van, és nem jó, hogy a kormány a budapestiek pénzét is veszélyezteti azzal, hogy „marhaságokkal traktálja az európai döntéshozókat”. Novák Katalin köztársasági elnökről a kampánynyitó végén esett szó. „Lemondott már?” – ezt kérdezte Karácsony Gergely.

Az LMP reagált Karácsony kampánynyitójára. A párt közleménye szerint júniusban főpolgármestert és nem államformát kell választani, ezért az LMP a 'köztársaságpárti koalíció' fogalmat nem tudja értelmezni. „Azt ugyanakkor gondoljuk, hogy valaki nem lehet egyszerre a köztársaság őre, és minősítheti árulónak azt, aki el mer indulni egy választáson”. A párt sajnálattal veszi tudomásul, hogy Karácsony „a zöld ígéretek sorát 2019 után újra megígérte, mutatva, hogy azokban az elmúlt években nem történt semmilyen érdemi előrelépés. A járatritkítás városvezetésének zöld ígéretei nem komolyan vehetőek. Karácsony Gergely az elmúlt években végzett munkájával nem számolt el, a régi idők módszereit használja, és a régi pártok jelöltje”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk