Karácsony és Palkovics aláírta a fővárosi közösségi közlekedésről szóló megállapodást

Belpol

A főpolgármester reméli, még idén elküldik a 12 milliárd forintos támogatást. 

Karácsony Gergely aláírta a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást azt követően, hogy hétfő reggel találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel a minisztérium épületében – közölte az állami hírügynökség. 

Mint ismert, a tárcavezető vasárnap hívta egyeztetésre a főpolgármestert, hogy bemutassa neki a BKK támogatásáról szóló tervezetet. A főpolgármester jelezte, hogy elmegy a tárgyalásra. 

Karácsony Gergely a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kifejtette, reméli, hogy a 12 milliárd forint, ami a budapesti közösségi közlekedés költségeinek 7 százalékát jelenti, még ebben az évben megérkezik a főváros számlájára. Hozzátette, nem érti, ehhez miért volt szükség „látványpékségre”, üzengetésre és a főváros részéről politikai nyomásgyakorlásra, hiszen a támogatás normatív kifizetése eddig évről évre automatizmus mentén történt, és az összeg szerepel az állami költségvetésben.

A sajtótájékoztatót követően Karácsony a Facebookra tett ki egy közleményt. Ebben azt írta, hogy „közös ellenzéki akció és hetekig tartó üzengetés kellett ahhoz, hogy a kormány végre betartsa a saját törvényét, vagyis éves szinten 7 százalékkal járuljon hozzá a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásához. Ez ma megtörtént, hosszas huzavona és kormányzati csúsztatások után elém került az a 12 milliárd forintról szóló szerződés, ami biztosítja az állami támogatást Budapestnek.” 

A főpolgármester szerint veszélybe sodorták a közlekedési cégek működését, bizonytalanságban tartották az utasokat és feleslegesen fitogtatták az erejüket. „Nem kellett volna ürügyeket keresni arra, hogy miért tartották vissza a törvényben előirt szerződést, nem kellett volna hazudozni, hogy már a Fővárosnál vannak a dokumentumok aláírásra várva, és érthetetlen az is, hogy minderről miért egy vasárnap délután világosodott meg Palkovics miniszter úr, belekavarodva eddigi magyarázkodásaiba” – fogalmazott. 

(Címlapképünkön: Karácsony Gergely főpolgármester távozik a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel (ITM) történt találkozóról, az ITM épületéből 2021. november 29-én. A főpolgármester aláírta a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást. MTI/Kovács Tamás)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk