Rekordot döntöttek a szavazók az előválasztáson

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Belpol

Szombaton több mint 89 ezren voksoltak országszerte, és amióta tart a szavazás, összesen 440 ezren.

Minden eddiginél többen szavaztak az előválasztás első hétvégi napján – tájékoztatott az OEVB vasárnap. Eszerint szombaton 70 ezer 122-en adták le voksukat a sátraknál, interneten keresztül pedig 19 ezer 80-an. A netes voksolók a nap folyamán, vagy korábban regisztráltak.

 

Így  szeptember 25-én összesen 89 ezer 202 fő adta le voksát az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeire és az adott választókerületben indulni szándékozó képviselőjelöltekre, mindösszesen pedig már több mint 440 ezren szavaztak.

Az érdeklődésre jellemző, hogy a narancs.hu tapasztalata szerint szombat délelőtt az ötezer lakosú Csongrád-Csanád megyei Algyőn is folyamatosan állt öt-hat ember a Faluháznál lévő sátornál, szavazásra várva. Akik a sátraknál voksolnak, azoktól a lakcímkártya és a személyi igazolvány felmutatását kérik, előbbi adatait rögzítik egy adatbázisban, annak érdekében, hogy ellenőrizhető legyen, egy lakcímkártyával tényleg csak egy személy szavazott.

A Momentum vasárnap reggeli közleménye szerint most már akár néhány perc alatt is elvégezhető az online előválasztáshoz szükséges regisztráció, az elmúlt napok szoftverfrissítéseinek és az azonosítást végző operátorcsapat folyamatos bővítésének köszönhetően. A Momentum vezetésével több száz online szavazóbiztost toboroztak a szervezők, így megtízszereződtek az online előválasztás kapacitásai.  Míg kedden 3500, addig szombaton már közel 20 ezer szavazó azonosítását végezték el az online szavazóbiztosok, a várakozási idő pedig radikálisan csökkent.

Az előválasztás, mint emlékezetes, nehezen indult:

Az előválasztás szervezői arra kérik azokat a választókat, akik az elmúlt napokban esetleg sikertelenül próbálták online leadni voksukat, hogy most újra regisztráljanak. A közlemény hangsúlyozza, fontos, hogy a korábbi foglalásoktól függetlenül foglaljanak újra időpontot, vagy kezdjék el azonnal az azonosítást.

Az online szavazáson folyamatosan vannak szabadon foglalható időpontok, de akár egyből meg is lehet kezdeni az azonosítást minden nap reggel 9 és este 9 óra között.  Az utolsó napon várhatóan addig tart a regisztráció, amíg el nem fogy az utolsó szavazó.

Az előválasztás még három napon át, keddig tart. A szavazatszámlálás szeptember 29-én, szerda reggel kezdődik meg húsz megyei helyszínen. A képviselőjelölti választások végeredménye folyamatosan, a miniszterelnök-jelölti választás végeredménye késő délutánra várható.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk