Karácsony Gergely a zöldminimum-program aláírását kéri az önkormányzati jelöltektől

  • narancs.hu
  • 2023. október 15.

Belpol

A jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz, és az önkormányzatok a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül keveset tehetnek a klímacélok elérésében - mondta.

A Párbeszéd-Zöldek által életre hívott zöldminimum-program aláírását kérte a főpolgármester a velük szövetségben induló önkormányzati jelöltektől vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely azt mondta: nincs több idő, lehet, hogy ez lesz az utolsó önkormányzati ciklus, amikor érdemben tudnak fellépi a klímaváltozás ellen és megőrizni a városok életminőségét. A helyi önkormányzatok rengeteget tehetnek azért, hogy a zöldfordulatot keresztül lehessen vinni.

Az elmúlt években Budapest „borzasztó nehéz körülmények között”, de igyekezett utat törni ezen a területen, és számos olyan intézkedést hoztak, amire büszkék lehetnek - hangoztatta a városvezető, aki példaként a közösségi közlekedés fejlesztését említette.

Karácsony Gergely szerint „nem állhatunk meg itt”, tovább kell menni és fontos, hogy szövetségeseik is magukénak érezzék ezt, ezért arra kéri őket, írják alá a Párbeszéd-Zöldek 14 pontos programját.

A jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz, és az önkormányzatok a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül keveset tehetnek a klímacélok elérésében - mondta. Dolgoznak azon is - tette hozzá Karácsony Gergely -, hogy az EU-ban egy erősebb zöldképviselettel az önkormányzatok szövetségesekre tudjanak találni.

Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja, I. kerületi polgármester azt mondta, a kerületvezetők feladata, hogy releváns intézkedések szülessenek a klímatudatosság területén, és azok szükségességét a helyi lakosok is megértsék.

A párt zöldminimum-programjával egy klímatudatos rendszerbe áll össze a zöldpolitika - mondta, hozzátéve: bízik abban, hogy valamennyi képviselő, aki felelősséget érez a Föld jövőjéért, partner lesz ebben.  

Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője arról beszélt, hogy az unió négy évvel ezelőtt egy ambiciózus zöldprogramot hirdetett meg, ennek végrehajtása azonban nem lehetséges az önkormányzatok nélkül. Sokszor éppen az önkormányzatok azok, amelyek a legtöbbet tehetnek ezekért a célokért. Úgy látja: az uniónak és az önkormányzatoknak szoros szövetségben kell együttműködniük, ehhez azonban az is kell, hogy a helyhatóságok megkapják a zöldprogramok megvalósításához elengedhetetlen pénzügyi és szakmai támogatásokat. A sajtótájékoztatón a három politikus aláírta a Párbeszéd zöldminimum-programját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk