Komplex épületenergetikai program indítását javasolja az LMP

  • narancs.hu
  • 2023. október 15.

Belpol

600 milliárd forintból százezer lakást és házat lehetne szigetelni.

Bakos Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az LMP Facebook-oldalán közvetített vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta,

az energiafogyasztás negyven százaléka, a szén-dioxid-kibocsátás 36 százaléka a lakóépületekhez köthető, és ezek hetven-nyolcvan százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és hőtechnikai igényeknek.

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben egy komplex épületenergetikai program indítását javasolja, amelynek keretében a központi költségvetésből és európai uniós forrásokból évi hatszázmilliárd forintból százezer lakást lehetne szigetelni.

A háztartások vissza nem térítendő támogatással kombinált kedvezményes hitelre pályázhatnának, legfeljebb tízmillió forintos értékben. Ezt a pénzt fordíthatnák szigetelésre, nyílászárócserére, fűtés-korszerűsítésre és megújuló energiát hasznosító berendezésekre - fejtette ki Bakos Bernadett. Hozzáfűzte: rossz állapotú épületek esetén kötelező elem lenne a legalább ötven százalékos energia-megtakarítást eredményező mélyfelújítás.

A támogatási intenzitás szociális alapon sávos lenne, így a leginkább rászorulók is részt vehetnének a programban; a beruházás megtérüléséig a hitel törlesztőrészletét abból fizetnék, amit megspórolnak az energiaárakon - magyarázta az LMP-s képviselő.

Kitért arra, hogy ha a háztartás egy főre jutó jövedelme az országos átlag alatti, akkor a támogatás intenzitása, tehát a vissza nem térítendő támogatás mértéke nyolcvan százalék, az átlag feletti jövedelem esetén negyven százalék lenne.

Épületszigeteléssel lehetne leggyorsabban és legkönnyebben csökkenteni az energiafogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást, a légszennyezést és az energiafüggőséget - hangsúlyozta Bakos Bernadett. Hozzátette, a mélyfelújítással a háztartások energiafogyasztása akár ötven-nyolcvanöt százalékkal is csökkenhet, és ugyanilyen mértékben csökkennének a rezsiköltségek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk