„Ma igazából Budapest–Felcsút-harc van”

  • Gera Márton
  • 2018. szeptember 25.

Belpol

A zuglói polgármester szerint előválasztással kellene készülnie az ellenzéknek az önkormányzati választásokra.

„Előválasztással kellene felkészülni az önkormányzati választásokra” – mondta Karácsony Gergely a Budapest Kör hétfő esti rendezvényén.

A Budapesti Építészeti Központban tartott beszélgetésen a zuglói polgármester elsősorban a fővárosról és az önkormányzatiságról beszélt, de azt is érintette, hogyan lehetne szerinte felkészülnie az ellenzéknek a jövő évi önkormányzati választásokra.

Főváros vs. kormány

Karácsony arról beszélt, hogy a rendszerváltás után az önkormányzatok testesítették meg a szabadság helyi kis köreit. Ezek hol jól, hol rosszabbul, de mindig működtek, a 2010-es kormányváltás szerinte azonban gyökeres változást hozott. „Az illiberális állam koncepciójába nem fértek bele az önkormányzati autonómia” – magyarázta Karácsony, aki szerint ma az igazi ellentét a kormány és a főváros között húzódik. „A Fővárosi Önkormányzat elképesztő ostrom alatt van, ma igazából Budapest–Felcsút-harc van” – mondta.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Karácsony ugyan bírálta Tarlós István Budapest-koncepcióját, ami szerinte már a hetvenes években is túlhaladott lett volna, de szerinte a főpolgármestert folyamatosan szívatja a saját kormánya. „Ennél kiszolgáltatottabb helyzetben már nem lehet egy főpolgármester. Tarlós ráadásul még azt sem teheti meg, hogy utcára hívja a budapestieket” – mondta a zuglói polgármester, aki szerint Tarlós azért népszerű még ma is, mert nemcsak a fideszeseket képes megszólítani.

Az elmúlt hónapokban többször is felmerült (mi is írtunk róla), hogy a kormány azt tervezi, eltörli a közvetlen főpolgármester-választást. Úgy tudni, ezt Tarlós indulásától teszi függővé Orbán Viktor. Karácsony ezzel szemben azt látja valószínűnek, hogy marad a főpolgármester-választás, szerinte ugyanis a fideszes polgármesterek attól tartanak, ha ezt a kormány meglépné, az ellenzék sokkal könnyebben tudna kampányolni a választásokra, hisz rögtön van egy magától értetődő téma.

Tarlós már döntött: tőle teszi függővé a Fidesz, lesz-e főpolgármester-választás

Tarlós állítólag már döntött. Hivatalosan még lebegteti indulását Tarlós István, de városházi körökben már bizonyosak abban - állítólag éppen az ő szóbeli közlése nyomán -, hogy nem indul a jövő évi főpolgármester választásokon. Ha így lesz, akkor a Narancs.hu értesülései szerint a Fidesz nem fog kockáztatni - ahogy az korábban kiszivárgott -: nem indítanak helyette mást és eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást.

Karácsony ugyanakkor attól tart, hogy az összes fejlesztést elveszik a fővárostól, a főpolgármesteri posztot pedig kiüresítik – szerinte a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár, Fürjes Balázs kinevezése már ezt készítette elő.

Mit tegyen az ellenzék?

Karácsony azt mondta, az ellenzék úgy tud készülni az önkormányzati választásokra, ha egy ernyőszervezetet hoz létre, ami alatt ugyanúgy megférnek a pártok, mint a civilek. Ő pont ezért szeretne októberben egy „Budapest-kampányt” indítani, ami a főváros autonómiájáért harcolna. Később pedig szerinte előválasztással kellene kiválasztani az ellenzéki polgármester-jelölteket. „Úgy kell készülni a választásra, hogy az ellenzék hátrahagyja a pártstruktúrákat” – mondta a Párbeszéd elnöke.

A narancs.hu kérdésére Karácsony azt mondta, egyelőre még nem tudja, hogy szeretne-e főpolgármester-jelölt lenni. Abban viszont már sokkal biztosabb, hogy Zuglót szívesen vezetne még újabb öt éven keresztül.

Figyelmébe ajánljuk