Karácsony Gergely Orbán Viktornak: „Budapest nem kisajátítható, Budapest nem elfoglalható”

  • narancs.hu
  • 2024. április 10.

Belpol

A főpolgármester a józsefvárosi lakókat hátrányosan érintő, épüleketeket kisajátító rendeleten húzta fel magát.

„Miniszterelnök úr! Alig pár napja, hogy azt találta mondani a parlamentben: a kormány aránytalanul sokat ad Budapestnek. Az hagyján, hogy ez az állítás tényszerűen sem igaz, de a saját szavait a saját kormányának törvényjavaslata pár nap alatt tette semmissé” – írja Karácsony Gergely a miniszterelnöknek címzett levélben, amelyben felemlíti azt a salátatörvényt is, amely szerint elvennének Józsefvárostól önkormányzati ingatlanokbat, amelyekben mintegy 200 család lakik.

„Miért van az, hogy a kormánya mindig, és már megint a legelesettebbek kárára fitogtatja hatalmát?”

– kérdezi Karácsony. „Most Önök 200 olyan család kilakoltatására készülnek, akik közül sokan rászorulók, szegény sorban élnek. Elvennék tőlük a lakhatásukat és minden gondjukat a józsefvárosi önkormányzatra hagynák. Arra az önkormányzatra, amely Pikó András polgármester vezetésével éppen felújította volna ezeket a házakat, új, emberhez méltó, kényelmes lakhatást alakított volna ki a rászoruló családok számára, fejlesztette volna a köztereiket és játszóteret épített volna. Mert ez a felelős politika. Amit a kormány művel, az pedig az embertelen, szegényellenes politika.”

A levélben kijelenti, hogy Pikó András józsefvárosi képviselővel és Jámbor András országgyűlési képviselővel mindent megtesznek „az embertelen kormányterv” megakadályozására. „Ideje, hogy megértse: Budapest nem eladó, nem kisajátítható, Budapest nem elfoglalható.”

A Diószegi utcát és környékét érintő rendeletről tegnap írtunk: egy Csák János és Semjén Zsolt által április 2-án benyújtott salátatörvény-tervezetből derült ki, hogy Józsefvárosi lakóházakat készül kisajátítani a kormány, hogy legyen helye a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületeinek. Az egyetem közleményében az érintett, állami tulajdonba kerülő ingatlanok „elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk