Karácsony Gergely a fideszes törvénytervezetről: "ezen emberek élete múlhat"

  • M. L. F.
  • 2020. április 1.

Belpol

Villáminterjú a főpolgármesterrel a polgármesterek jogait csorbító kormánypárti törvényjavaslatról.

Narancs.hu: Miképpen véleményezi a Semjén Zsolt által beterjesztett törvénytervezetet a polgármesteri jogkörök korlátozásáról?

Karácsony Gergely: A tegnap éjfélkor benyújtott javaslat - amely a helyi védelmi bizottság előzetes jóváhagyásához kötné a polgármesteri döntéseket - a Fidesz által eddig hangoztatott érvekkel is szembemegy. Ezen pedig, mondjuk ki, emberek élete is múlhat. Választott helyi vezetők helyett egy kormányzati kinevezettekből, rendőrökből, katasztrófavédőkből, katonákból, rosszabb esetben pártkatonákból álló bizottság napokig ülhet jobbára tanácstalanul a javaslatok fölött, hiszen a többségükről még ismereteik sem lehetnek. Az alezredes dönt az idősgondozásról? A járóbeteg-ellátásról vagy a hajléktalan-ellátásról, a közösségi közlekedésről? A javaslat rendkívül káros, átgondolatlan, hiszen lassítja és nem segíti a járvány elleni védekezést.

Narancs.hu A tervezet egyes elemei a városligeti építkezésekkel kapcsolatosak. Hogyan látják, ez a rész lehetővé teszi-e a kormányzati, önök által leállítani próbált építkezések folytatását?

K. G.: Nem nehéz észrevenni, hogy cinikus módon egy egészségügyi és szociális katasztrófa kellős közepén sunyi politikai térfoglalás zajlik: felülírják a veszélyhelyzettől teljesen független közgyűlési döntéseket, hátha nem tűnik most fel senkinek. A cél, hogy miközben emberek tízezrei veszítik el a munkájukat, újabb túlárazott, százmilliárdos betonépületek nőjjenek ki a földből.

false

Narancs.hu: Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt írta ki nemrég a Facebook-oldalára, hogy maszkok vásárlásához is engedélyt kell majd kérnie. Hogy látják, hátráltathatja-e ez a törvényjavaslat hatályba lépése esetén a védelmi felkészülést?

K. G.: Igen, nagy mértékben.

Narancs.hu: Befolyásolhatja-e azt is ez a törvény, hogyan költik el az adományokat? (Soros György egymillió dollárt adományozott Budapestnek, amiről már el is döntötte a főpolgármester, hogy mire fogják fordítani - a szerk.)

K.G.: A városhoz közvetlenül beérkező adományok elköltése bizonyos értékhatár felett közgyűlési döntést igényel. Ha a javaslat esetleges elfogadása miatt maszkok beszerzése vagy laboratóriumi tesztkapacitás lekötése csúszik, esetleg meghiúsul, az azok felelősége lesz, akik beterjesztették és elfogadják.

(Kérdéseinket e-mailben tettük fel szerda reggel, Karácsony Gergely írásban válaszolt.)

Semmiben nem dönthetnének majd önállóan a polgármesterek a veszélyhelyzet alatt

Semjén éjjel nyújtotta be a módosítót. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben - írja az Index. A katasztrófavédelmi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben, jóváhagyást kellene kérniük a megyei, fővárosi védelmi bizottságoktól.

Figyelmébe ajánljuk