A kormány szembemegy Budapesttel: zavartalanul megvalósulhat a Liget-projekt

  • BM
  • 2020. április 1.

Belpol

Semjén törvényjavaslata szerint azt építenek a Városligetbe, amit csak akarnak, a főváros rendeletének ellenére.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap benyújtott egy módosítót, aminek értelmében többek között semmiben nem dönthetnének a polgármesterek a veszélyhelyzet alatt, illetve a kormány megtiltaná a transzneműeknek, hogy új nemükön anyakönyveztessék magukat.

Továbbá a beterjesztett törvényjavaslat egyik elemeként egy újabb paragrafussal egészül ki a Városliget megújításáról szóló 2013-ban elfogadott törvény, aminek értelmében a Liget-projekt megvalósítására kijelölt „ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható”. Ha a vonatkozó „önkormányzati rendelet ezzel ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást nem tartalmaz, akkor helyette az ebben a bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni” – írja a Népszava.

Ez annyit tesz, hogy felülírnák a fővárosi önkormányzat rendeletét, és a kormány a korábbi ígéretei ellenére azt épít a Városligetben, amit akar. Miközben Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban megüzente a Parlamentben, hogy Budapesten semmi nem épül meg, amit a fővárosiak nem szeretnének.

Figyelmébe ajánljuk