Karácsony Gergely: van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 5.

Belpol

Ha ezek tudnak pályázni, akkor ezek tudnak pályázni, a Lánchidat fel kell újítani. – jelentette ki a főpolgámester.

A Lánchíd felújítása már majdnem egy évtizede húzódik. Budapestnek önállóan nincs elegendő forrása a felújításra, a kormány pedig vonakodik plusz pénzt adni a Karácsony-féle városvezetésnek.

Az ügy legújabb momentuma, hogy tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság egy öt éve érvényes kormányrendelet miatt visszadobta a Lánchíd felújításáról szóló tendert.

Karácsony szerint mindez csak néhány nap csúszást jelent a felújítás megkezdésénél, ugyanakkor kijelentette azt is, szerinte nem volt baj a Lánchíd közbeszerzésével.

Minderről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt, ahol a főpolgármester azt mondta: "szerettük volna elérni, hogy a lehető legtöbb cég pályázzon (…), de nem tudunk mit csinálni, habár kardozhatnánk, hogy a kormányrendeletet a kormány értelmezze máshogy". De ezt nem teszik, ezzel pedig szűkül a kör, akik potenciálisan elvégezhetik ezt a feladatot.

„Aki ismeri a magyar építőipart, az pontosan tudja, hogy van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia. Nagyjából ez a magyar építőipar. Ezzel együtt is ezt a munkát el kell végezni. Ha ezek tudnak pályázni, akkor ezek tudnak pályázni, a Lánchidat fel kell újítani.”

A főpolgármester sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudják a pályázók körét kibővíteni.

A Lánchíd felújításának hátteréről itt olvashat bővebben.

Figyelmébe ajánljuk