A DK után most a Momentum is előállt egy hangfelvétellel

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 5.

Belpol

Tovább folytatódik az ellenzéki pártok harca Gödön.

A Demokratikus Koalíció állítása szerint a birtokukba jutott egy hangfelvétel, amelyben Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere arról beszél, hogy a Momentum országos vezetésével egyeztetve le kívánja váltani a szövetséges pártok (LMP és DK) alpolgármestereit, és helyettük a Fidesz önkormányzati képviselőjét nevezné ki alpolgármesternek a városban.

A hangfelvételen Balogh kijelenti, hogy a jövőben nem kíván együtt dolgozni a választást vele közösen megnyerő ellenzéki pártok által jelölt alpolgármesterekkel, hanem helyettük egy fideszes (Pintér György), egy momentumos (Andrejka Zombor) és egy független (Hlavács Judit) képviselő alpolgármesteri kinevezését támogatja, mondván, bennük “bízik annyira, hogy rájuk tudná bízni” az alpolgármesteri feladatokat. 
A személycserékre tett javaslatát Balogh – a hangfelvétel tanúsága szerint – megbeszélte a Momentum országos vezetésével is.

Az Index ma arról ír, hogy a Momentum állítása szerint a hangfelvétel manipulált, Balogh Csaba nem akarta fideszesre cserélni a jelenlegi alpolgármestereket, és minderről ők is küldtek egy részletet egy beszélgetésből, állításuk szerint az eredetit, amit itt lehet meghallgatni.

A felvételen az alábbi párbeszéd hallható:

– Azt tudod, hogy egy alpolgármesterre, aki helyettesít téged, mindenképp szükséged van?

– Igen. Ennek tudom javasolni igazából Pintér Gyurit (Fidesz), Andrejka Zombort (Momentum), Hlavács Juditot (független). Ki az, akiben a legjobban megbíztok? És reméle,m nem a Pintér Gyurit mondjátok.

A Momentum elnöksége szeretné rendezni a gödi helyzetet, és őszintén remélik, hogy „a DK honlapján közzétett manipulált hangfelvétel egyéni magánakció, és nem a párt hivatalos álláspontját és stratégiáját tükrözi”.

Néhány nappal ezelőtt két hétre felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét, Balogh Csabát – közölte pártja. A Momentum közlése szerint a testületi ülésen ismét napirendre vették, majd meg is szavazta a „Samsung-koalíció”, azaz a fideszes, a DK-s, az LMP-s és a jobbikos képviselők a kezdeményező beadványt. De az nem derült ki, miért szolgálja Göd érdekét a polgármester átmeneti felfüggesztése.

A gödi polgármesterrel, Balogh Csabával még júniusban interjúztunk, a teljes beszélgetés itt olvasható.

„A kormány minden gödinek beleköpött a levesébe"

Egy kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, s ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. A momentumos polgármester szerint ez politikai bosszú, a kormány a képviselő-testületben uralkodó káoszra hivatkozik. Magyar Narancs: Április végén a -nek azt nyilatkozta: „Nem a gyárra, iparűzési adóra, hanem békére van szükségünk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.