Karácsony levélben kéri Lázártól a 6 milliárdot

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 16.

Belpol

Amit a Lánchíd felújítására ígért a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök után most Lázár János építési és közlekedési miniszternek írt levelet Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd miatt.

Ezt a főpolgármester a Facebookon jelentette be, azzal a megjegyzéssel, hogy kéri, a kormány „állja a szavát és teljesítse a budapestiek akaratát”, és bízik benne, „lezárul egy méltatlan vita a Lánchídra megállapodott kormányzati hozzájárulás kapcsán, és közösen lehetünk büszkék arra, hogy a 150 éves Budapest és egyben Magyarország történelmi szimbóluma megújult”.

Maga a levél többek között arról szól, hogy 2023. augusztus 5-én adták át a Széchenyi lánchidat, a beruházás a szerződésben rögzített határidő előtt és a tervezett költségkereten belül elkészült, és ezzel a főváros teljesítette, amit vállalt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának határozatában.

Az önkormányzat társadalmi és szakmai vitát folytatott a híd forgalmi rendjéről, és az derült ki, hogy „egyetlen releváns közlekedési szervezet sem támogatta a Lánchíd felújítása előtti forgalmi rend visszaállítását”. A fővárosi lakógyűlésen a véleményt nyilvánító emberek 80 százaléka szintén amellett volt, hogy véglegesítsék a hídon az ideiglenesen fenntartott forgalmi rendet, azaz maradjon autómentes, és csak a közösségi közlekedés haladhasson rajta.

Karácsony emlékezteti a minisztert, hogy ezen a lakógyűlésen a megkérdezettek 93 százaléka szerint a kormánynak teljesítenie kell, amit a Lánchídra kötött szerződésben vállalt, azaz ki kell fizetnie a 6 milliárdos hozzájárulást a felújításhoz. Tehát Lázár intézkedjen soron kívül, és küldje el a pénzt a fővárosnak.

Karácsony posztjánál az egyik hozzászólás szerint

ezt a levelet nem lehet komoly képpel elolvasni, mivel az eredeti szerződés nem teljesült maradéktalanul.

A hvg.hu is emlékeztet a levélről írva, hogy a kormányzattal kötött megállapodásban az is szerepelt, a beruházás megkezdésétől számított másfél éven belül az autósok ismét használhatják a hidat. 

A Budapesti Lakógyűlésen a kétmillió lakosból 136 ezer nyilvánított véleményt.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk