Karácsony levelet küld Kásler Miklósnak és Müller Cecíliának: készüljünk a legrosszabbra

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 10.

Belpol

A főpolgármester szerint a koronavírus lehetséges második hulláma során kiemelt feladat az idősotthonok védelme. Tájékoztatást kér a kórházi fertőzések megelőzéséről.

Karácsony Gergely szerint a friss számok, adatok és a trendek is azt mutatják, hogy újra ki kell mondani azt, amit márciusban-áprilisban sokat emlegetett: "készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat".

A főpolgármester úgy látja, "a koronavírus-járvány második hulláma aligha elkerülhető, a sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések. Az első hullám tapasztalatainak birtokában bölcsebben és felkészültebben kell készülnünk a második hullámra. Ez mindenkire igaz, de a döntéshozóknak kötelességük" – írja friss Facebook posztjában.

Karácsony szerint az első hullám tapasztalatai alapján teljesen egyértelmű, hogy kiemelt feladat az ország idősotthonainak védelme. Mint azt hozzátette, már májusban kezdeményezte, hogy kezdjék meg a szociális intézményekre, idősotthonokra vonatkozó szabályok azonnali felülvizsgálatát, igazítsák azokat a járványhelyzethez. Ezen belül is szerinte fejleszteni kell a béreket a szociális szférában dolgozók számára, illetve elengedhetetlen a szükséges eszközök beszerzése is.

Mindehhez Karácsony szerint egyeztetésre lenne szükség az idősotthonok három legnagyobb fenntartója, a kormány, az egyházak és az önkormányzatok között. Ám úgy fogalmaz, "a felvetésre az érintettek fülük botját nem mozgatták, nekiláttunk hát magunk".

Ám hangsúlyozta, továbbra is fontos lenne az együttműködés, az egységes protokoll kialakítása.

Karácsony ismét felhívta a figyelmet, hogy a védekezésnek és a felkészülésnek van egy kulcspontja, ami nélkül az eredmény legalábbis kétséges: a kórházi fertőzések megakadályozása. "A hivatalos adatok szerint a fertőzöttek nagyjából egyharmada kórházban kapta el a vírust, és egészen letaglózó az a pár héttel ezelőtt közölt szám, hogy az áldozatok közel fele a kórházi fertőzés miatt hunyt el koronavírusban" – írja.

Mint kiderült, Karácsony levelet írt Kásler Miklósnak és Müller Cecíliának, melyben a főváros együttműködési hajlandóságát közli, valamint tájékoztatást kér arról, mit és hogyan tesz a kormány a kórházi fertőzések megakadályozása érdekében.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.