Karácsony: "Örülök, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát"

  • narancs.hu
  • 2020. május 16.

Belpol

A főpolgármester azt kéri a kormánytól, külön figyeljenek oda a kórházakra.

"Örülök, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. De azt kérem továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben" – így reagált Karácsony Gergely Facebook oldalán Orbán Viktor bejelentésére, miszerint Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat, és a főváros két hetes késéssel fogja követni az újranyitásban a vidéket, egyben visszaszólt Orbán Viktor idősotthonokkal kapcsolatos megjegyzésére is.

A főpolgármester egész héten kíváncsian várta, mikor kerül sor a Budapestről szóló bejelentésre. Budapest Restar címen még programot is hirdetett a főváros újranyitásáról. Korábban úgy fogalmazott, a nyitásért "a felelősséget annak kell vállalnia, aki a korlátozásokat elrendelte és a döntéshez szükséges információkat birtokolja".

Azt is mondta, "a kormány vagy gyáva, vagy szándékosan bünteti Budapestet". Azzal kapcsolatban, hogy a kormány halogatja a főváros újranyitásáról szóló döntést, azt mondta a Népszavának adott interjúban, olyan "mintha a kormány egyik kezével a járvány ellen küzdene, míg a másikkal az önkormányzatok ellen".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?