Karácsony: "minden nappal milliárdokat veszítünk"

  • narancs.hu
  • 2020. május 16.

Belpol

Szerinte a kormány vagy gyáva, vagy szándékosan bünteti Budapestet.

"Mintha a kormány egyik kezével a járvány ellen küzdene, míg a másikkal az önkormányzatok ellen" - mondta a Népszavának adott, szombaton megjelent interjúban Karácsony Gergely azzal kapcsolatban, hogy a kabinet halogatja a Budapest megnyitásáról szóló döntést. (A kabinet mára ígért valamilyen döntést, a miniszterelnök a Facebook-oldalán reggel azt írta, fontos rendelkezés várható ma, de hogy miről, azt nem közölte.)

A főpolgármester szerint a nyitásért "a felelősséget annak kell vállalnia, aki a korlátozásokat elrendelte és a döntéshez szükséges információkat birtokolja. Ez pedig a kormány. A kormány tehát vagy gyáva, vagy szándékosan bünteti Budapestet. Nem tudom, melyik a rosszabb."

Karácsony arról beszélt, hogy a késlekedés komoly gazdasági károkat okoz. "A visszaesés mértékére is nagyon eltérő becslések vannak. De aligha lehetnek illúzióink. Éppen ezért lenne fontos Budapest megnyitása, hiszen minden nappal milliárdokat veszítünk" - hangsúlyozta.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy

  • a budapesti tömegközlekedésnél akár 20 milliárd is lehet a bevételkiesés;
  • az iparűzési adó átcsoportosítása révén a kormány (Semjén Zsolt törvényjavaslata biztosítja az elvonást, a pénzt a Fidesz által vezetett, érdemi tevékenységet alig végző megyei önkormányzatok kaphatnák meg) "lekaszabolhatja az ellenzéki településeket, miközben a kormánypárti önkormányzatoknak nem ártana";
  • a buszpótlásra betervezett, kormány által odaígért 3,2 milliárd forintot csak 2021-ben kapják meg, ám e nélkül nehezen oldható meg a hármas metró középső szakaszának felújítása. Budapest hitelt akar felvenni, de ehhez a kormány engedélye kell;
  • a dugódíjról szóló vitákat is elő kell venni. A bevétel teljes egészét a közösségi közlekedésre fordítanák;
  • alig várja, hogy összeüljön a Fővárosi Közgyűlés.

A diszótoros Orbán-hasonlatról - s arról, hogy ő inkább értelmiségi, aki a gyakorlati dolgokhoz nem ért - ennyit mondott: "soha nem becsülném le az elméleti kérdések, a megalapozott tudás jelentőségét. Kell az a böllérnek is, különben csak össze-vissza vagdalkozik."

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.