Budapest Restart címmel Karácsony programot hirdetett a főváros újranyitásához

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

7+1 pontban fogalmazta meg javaslatait a főpolgármester. Tájékoztatás, átláthatóság, több sétálóövezet, több bicikliút, maszkviselés és távolságtartás szerepel a szükséges intézkedések között.

Budapest Restart – Javaslatok a főváros felelős újranyitásához címmel tette közzé a főváros a honlapján azt a dokumentumot, melyben Karácsony Gergely főpolgármester javaslatait fogalmazza meg a kijárási korlátozások feloldásához szükséges feltételekről és az azokat követő intézkedésekről.

Az anyag még az elején rögzíti azt a nyilvánvaló tényt, hogy „mindenhol a világon a nagyvárosok a leginkább kitettek a koronavírus-fertőzés hatásainak”, csakhogy „ennek okai máshol kívül is esnek a politikai vitákon”. Vagyis semmiképp nem arról van szó, hogy Budapest, a bűnös város, és zabolátlan lakói nem tartják be a szabályokat, ezért van/volt több fertőzött, ezért tart hosszabb ideig a járvány tetőzése. Hanem ennek az az oka, hogy a nagyvárosokban élnek a legtöbben, azokba érkezik a legtöbb turista, ott van a legtöbb kórház, sőt, a legtöbb idősotthon is az ilyen városokban van.

A Karácsony vezette főváros ezért helyesnek tartják, hogy Budapestre más szabályok vonatkoznak, mint az ország más településeire.

Ugyanakkor a dokumentumban Karácsony nehezményezi, hogy a kormány a felhatalmazási törvénnyel megfosztotta az önkormányzatokat a cselekvés jogától. Valamint hogy az információk kisajátításával monopol döntési helyzetbe hozta a kormányt a törvény. Azt is megjegyzi a főpolgármester, hogy Orbán Viktor megígérte: egyeztet vele a szükséges lépésekről, de ez az ígéret óta eltelt egy hónapban nem történt semmi.

false

A főpolgármester szerint „Fontos, hogy az újranyitás reális ütemterve mindenki számára ellenőrizhetőbbé és tervezhetőbbé tegye a folyamatot, ez segít minimálisra csökkenteni a járványhelyzet okozta terhek negatív hatásait”.

A főpolgármester szerint a hétköznapok korábbiakhoz hasonló rendje a következő feltételek teljesülése esetén állítható helyre:

  • az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik,
  • a tesztelés tömeges és folyamatos, ezek adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét
  • felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástól, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna,
  • továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket (higiéniai intézkedések, száj- és orrvédő eszközök viselése, távolságtartási szabályok).

Tervszerű újranyitás

A főváros terve szerint ezek teljesülése esetén kinyithatnának az üzletek és a vendéglátóhelyek, és a megfelelő előírások és óvintézkedések betartásával fokozatosan újra lehetővé lehetne tenni a közösségi, kulturális és sportrendezvények szervezését.

Karácsony szerint Budapest újraindításának stratégiáját 7+1 lépésre lehet alapozni. Ezek egy része önálló kormányzati hatáskör, másik része a budapesti városvezetés döntési jogkörébe tartozik.

Tájékoztatás, átláthatóság

A javaslat értelmében elengedhetetlen lenne a tiszta és világos tájékoztatás és az önkormányzatok bevonása, a tömeges tesztelés megkezdése, elsősorban az olyan intézményekben, ahol nagy a fertőzésveszély. A zsúfoltság, tömegek kialakulásának elkerülését nagyban segítené a rugalmas munkaidő, így értelemszerűen nem ugyanazokban az időpontokban venné mindenki igénybe a közösségi közlekedést, vagy nem mindenki ugyanakkor ülne autóba.

A főpolgármester javaslata szerint felül kell kivizsgálni a korábban elrendelt kórházi ágyak felszabadításáról hozott döntést. Emellett el kellene rendelni a hazaküldött betegek, valamint az őket ápoló családok és szociális munkások tesztelését. A kórházakban és az idősotthonokban pedig a folyamatos szűrést és a szigorú látogatási tilalmat az egyéb korlátozások enyhítésekor is fenn kell tartani.

"A védekezés második szakaszának fontos célja, hogy a korlátozó intézkedések enyhítése ne járulhasson hozzá a fertőzés újbóli terjedéséhez."

Távolságtartás, maszkviselés

A vendéglátóipar újraindítását a fővárosi terv szerint úgy kellene megoldani, hogy lehetőleg csak nyitott térben, teraszokon lehessen a vendégeket kiszolgálni. Mivel ez nem minden esetben megoldható, hisz' nem minden étteremnek van terasza, vizsgálják, hogyan lehetne bizonyos útszakaszokat úgy lezárni, hogy a vendéglátóegységek asztalait a szabadban lehessen elhelyezni.

A javaslat szerint a kötelező maszkviselést a tömegközlekedés és a kereskedelmi egységek mellett ki kell terjeszteni, például a vendéglátóhelyeken a személyzet számára, a játszóterek újranyitása esetén pedig a felnőttek számára is érdemes előírni az arc eltakarását.

A főváros szót ejt a közlekedési szokások megváltozásáról is: a főpolgármester szerint növelni kell a biciklis és gyalogos közlekedés lehetőségeit a városban, ekképp például új sétálóövezeteket kell kialakítani.

Budapest New Deal

A terv 7+1 javaslata közül a +1 a Budapest New Deal nevet kapta. Eszerint „Budapestnek olyan eszközöket kell adni, amelyek a jelentőségének és a válság általi érintettségének megfelelők. Budapest nélkül – pláne, Budapest ellenében – nem lehet élénkíteni a magyar gazdaságot, nem lehet sikeresen enyhíteni a hazai gazdasági és szociális válságot”.

„Az új Budapest-politikának, egy Budapest New Deal programnak a megalkotását a válságkezelő gazdaságélénkítéskor kell elkezdeni” – állítja Karácsony Gergely, de erről részletesebben nem ír.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.