Szabó Magda, Juhász Gyula, szótár, memoriterek: itt vannak a magyar érettségi feladatai

  • narancs.hu
  • 2022. május 2.

Belpol

14 óráig még lehetnek olyanok az országban, akik az érettségi feladatokat írják.

Szabó Magda egyik novelláját kellett elemezniük a diákoknak, vagy Juhász Gyula és Janus Pannonius egy-egy versét hasonlíthatták össze az idei középszintű írásbeli magyarérettségi második részében. A két verset a Várad (Nagyvárad) tematika köti össze, írja a Telex.

Az érettségi első felében egy magyar nyelvű szótár bevezetőjéből vett részletet kaptak szövegértési feladatként a diákok. A vizsgázóknak a nagyjából két oldalas szöveggel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk.

Ezek után egy rövid szöveget kellett írniuk, itt két téma közül választhattak. Érvelhettek az iskolai memoriterek fontosságáról, a másik választható feladatban pedig egy iskolagyűlési hozzászólást írhattak a tanulmányi kirándulásokról.

Ahogy arról hétfőn reggel mi is beszámoltunk, országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Hivatalosan a vizsga ma 13 óráig tartott, de egyes iskolákban adminisztratív, közlekedési vagy egyéb okokból később tudták elkezdeni a vizsgát, így 14 óráig még lehetnek olyanok az országban, akik az érettségi feladatokat írják, jegyzi meg a Telex.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk