Karácsony szerint valami nem stimmel a koronavírus-adatokkal

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Belpol

Budapest főpolgármestere arra kéri a kormányt, végre kommunikálja a fővárosra vonatkozó adatokat.

„Egyetértünk abban, hogy a város újranyitása – mondom sokadszor – csak fokozatosan és óvatosan történhet. És ha a miniszterelnök zakóját rángatják a tudósok, akkor ezek szerint folyik tudományos elemzés. Ezt remélve kértem tegnap, hogy a kormány küldje meg és/vagy hozza nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó adatokat” – írja friss Facebook posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Mint írja, ezeket az adatokat eddig nem ismerhette senki a kormányon kívül. „Pedig nagy szükség lenne rájuk. Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel.”

Tesztelés ellenére alig változtak a számok

A főpolgármester felhívja a figyelmet, hogy a kormány kommunikációja szerint – a járóbetegellátás újraindulására hivatkozva – sokkal több koronavírustesztet végeztek az elmúlt hetekben, mint bármikor korábban. Ennek ellenére a regisztrált esetek száma alig változott.

Az országos reprezentatív tesztelés azért lenne fontos, mert a betegségszám-megugrásokat eddig mindig az úgynevezett nozokomiális, vagyis intézeti megbetegedések okozták, ami nem ad pontos képet az ország járványügyi helyzetéről – hiszen egy konkrét intézményben, akár hosszabb idő alatt felgyülemlett fertőzéseket regisztrál.

Alacsony a fertőzöttség

„Tudjuk, hogy a lakossági tesztelések nagyságrendi növelése nem növelte a regisztrált esetek számát. És a korábbi nagyvállalati tesztelések is csak minimális fertőzöttséget mutattak. A SOTE által indított reprezentatív tesztelés adatait csak jövő héten ismerhetjük meg, de ennek alapján feltételezhetjük: a lakosság átfertőződöttsége alacsony szintű lehet. Tudjuk azt is, hogy a kórházi ellátásban dolgozók átfertőződöttsége viszont brutálisan magas, hiszen az összes fertőzött 15 százalékát ők adják, legutóbb a tatabányai kórházból ismerhettünk meg meglehetősen drámai számokat” – lamentál a politikus.

Megjegyzi: Tudjuk azt is, hogy az ismert esetekben az idősotthonokba és a hajléktalanszállókba is a kórházakból került át a fertőzés. Mielőtt kötelezővé tették volna a negatív koronavírus-teszteket a kórházból idősek otthonába visszakerülő embereknél, százával kerültek ki kórházakból, kezelésekről olyan lakók, ellátottak, akik „behozták” a falak közé a vírust.

Azt is tudjuk, hogy...

a kormány nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket, miközben érdemi válasszal nem indokolta. „Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez? – gondolkozik el Karácsony – Hiszen, ha a fertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, akkor jó esély van arra, hogy ennél is nagyobb azoknak a száma, akik betegként a kórházban kapták el a fertőzést. Azokban a kórházakban, amelyekben az elmúlt években több száz ember halt meg kórházi fertőzés miatt.”

Végezetül a főpolgármester felszólal a megbízhatóbb adatok szolgáltatásáért: „A kormány bizonyára tudja, hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban. Remélem, ezt az adatot is megismerhetjük egyszer. Mert az ország és Budapest újranyitása szempontjából nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni: a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed.”

Figyelmébe ajánljuk