Karácsony több, köztük a Széchenyi teret "einstandoló törvény" megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 8.

Belpol

A fővárosnak adott igazat a bíróság első fokon: alkotmánysértő volt a fővárosi terek államosítása.

A bíróság is kimondta, hogy a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet: a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát.

Beadványunk alapján a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól" – írja Karácsony Gergely a Facebokk oldalán. Hozzátéve: "Követeljük vissza a tereinket!"

A főpolgármester hozzátette, hogy a Széchenyi tér visszaadása különösen fontos és sürgős lenne. A felújított Lánchidat a korábbinál sokkal jobban meg lehet gyalogosan közelíteni, a forgalomcsillapított hídon – a járdára kényszerülő bringások és rolleresek nélkül – igazi élmény a séta. 

Karácsony szerint "a város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala jött létre a bazilikától egészen a budai várig". Illetve csak jönne létre, ha "megszűnne az a méltatlan állapot, hogy járókelők ezrei zebra és sétány nélkül kell, hogy átvágjanak a Széchenyi téren".

A főváros terve szerint ugyanis "a híd forgalomcsillapítása lehetővé teszi a teret jelenleg leuraló körforgalom megszüntetését és egy zöld, sétálós park létrehozását".

A főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a tér tervei – teszi hozzá Karácsony, csakhogy, mint ismert, a Fidesz elvette és az V. kerületnek átadta a teret. A kerület vezetése pedig – bár korábban úgy tűnt, nyitott volt az együttműködésre – adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést és azt is elismerte, hogy nincs is pénze a tér megújítására – teszi hozzá a főpolgármester.

Ezzel egyidőben Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke látványterveket is megosztott a Facebook-oldalán – ő felel a várostervezés stratégiai irányításáért, valamint az azzal összefüggő végrehajtás összehangolásáért.

Itt lenne a lehetőség végre a Széchenyi tér fejlesztésére! A Fővárosi Törvényszék alkotmányellenesnek nyilvánította a...

Posted by Balogh Samu on Tuesday, August 8, 2023

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk