Selejtes akkucellákkal teli hordókat találtak egy abasári raktárban

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 8.

Belpol

És a gödi Samsung-gyárból származó fémhulladékot. Állítólag az önkormányzat nem tudott róla.

A Heves megyei Abasár határában, az egykori honvédlaktanya mögött lévő egyik csarnokban selejtes akkumulátor-hulladékot, illetve nagy mennyiségű, a gödi Samsung-gyárból származó fémhulladékot tárolnak

az Átlátszó birtokába jutott dokumentumok szerint. A lap megkereste az önkormányzatot, amely állítólag nem tudott az akku-hulladékról.

Az oknyomozó portál azt írja, hogy

a csarnoképületben a padlótól mennyezetig állnak az egymásra halmozott fémhordók, körülbelül ezer, nincs tűzvédelmi berendezés, és a helyen rendkívül erős vegyszer-szag terjeng.

A hordókon lévő felirat szerint úgynevezett Jelly roll, 19 12 12 kóddal jelölt hulladék található bennük. A Jelly roll az akkumulátor-cellák gyártásának köztes terméke, amiben katód-, anód- és szeparátor fóliák vannak megfelelően egymásra rétegezve.

A cikk szerint az abasári csarnokban más, szintén akkumulátor-gyártásból származó hulladék is van: nagy zsákokban és dobozokban darált fémhulladék és a cellagyártáshoz használt bevonatolt fólia. Az ezeken a dobozokon lévő feliratokon a Samsung SDI gödi üzemének címe olvasható, az egyiken a HTNS Fót megnevezés is látható.

Mint ismert, a dél-koreai hátterű HTNS Hungary Fóton tervezi 4 ezer tonna kapacitású akkumulátor-alapanyag raktár létesítését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?