Kásler-csomagját meg se vitatta a kormány

  • narancs.hu
  • 2019. március 11.

Belpol

Már a tárcaközi egyeztetésen elvérzett az EMMI csomagja.

Nincs kormányzati konszenzus arról, hogy miként kellene átalakítani az egészségügyet. Rövid időn belül három program is megjelent az ágazat átalakítására, de úgy tűnik, egyikből sem lesz semmi – írja a Népszava. Kásler javaslatcsomagja például már a tárcaközi egyeztetésen elvérzett, így azt napirendjére sem tűzte a kormány.

Három egészségügyi reformprogram is felbukkant az elmúlt hónapokban: Kásler Miklós mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői, és a Pénzügyminisztérium (PM) is reformértékű javaslatokkal állt elő. Kásler Miklós miniszternek egy novemberi kormányhatározat utasítására február végére kellett összeállítani a lakosság egészségi mutatóit is garantáltan javító csomagot.

A javaslatba végül „belecsomagolták” a 2015 óta zajló Egészséges Budapest Programot, a Semmelweis Egyetem grandiózus fejlesztési terveit, illetve Kásler öt nagy népbetegség kezelését célzó elképzeléseit. A miniszter csomagja durva becslések szerint 1000-1500 milliárdnyi közpénz többletet igényelt volna a következő négy évben. A pénz nagy része építkezésekre – azaz egyszeri költségekre – ment volna. A PM azonban a Népszava információi szerint idejekorán megfúrta a javaslatot, mivel az túl sok pénzbe kerülne. Márpedig idén erre egyetlen fillér sincs, 2020-ra is csak talán.

Az MNB 330 pontos versenyképesség javítási programjának tizede is az egészségügyről szól. Ebben egyebek mellett a betegek együttműködésétől tennék függővé a térítéseket, erősítenék a központi szakmai és pénzügyi ellenőrzést, megadóztatnák a gyógyszerhirdetéseket és javasolják a gyógyszer-nagykereskedelem stratégiai iparággá minősítését. Az MNB pontosíttatná a közfinanszírozott ellátás körét és jobban támaszkodna a magánbiztosítókra. Az MNB szakértőinek már tavaly is volt egy hasonlóan lendületes 180 pontos javaslatcsomagja, de abból se lett semmi. A Népszava által megkérdezett szakértők a mostaninak sem jósoltak nagyobb jövőt.

Azután megjelent a Pénzügyminisztérium versenyképességi javaslatcsomagja is, amely szintén előállt egészségügyi reformjavaslatokkal. Így például már idén januártól nekilátnának a népegészségügyi feladatoknak, távdiagnosztikát telepítenének a háziorvosi rendelőkbe, hogy minél több beteget tudjanak helyben ellátni. Felülvizsgálnák a kórházak finanszírozását, új, a tényleges költségeket tükröző elszámolási rendszert vezetnének be. A PM évek óta rosszallja, hogy a kórházi vezetők nem jönnek ki a költségkeretükből. A megvalósítás határideje jövő év vége lett volna.

Egy egészségügyi reform-közgazdász azt mondta a lapnak, hogy a három különböző program megjelenése azt jelzi, nincs kormányzati konszenzus arról, hogy mik legyenek a prioritások. Orbánnak valójában esze ágában sincs az egészségüggyel kiemelten foglalkozni.

Figyelmébe ajánljuk