Kásler: Digitális oktatásra áll át az az osztály, ahol magas lesz a fertőzöttek száma

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 30.

Belpol

De miért kell ezt megvárni?

Az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat "azzal a többlettel, hogy a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni" – mondta ma reggel Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. "Ehhez minden szakmai és anyagi támogatást a kormányzat megad" - hangoztatta.

Nem minden iskolában lesz tanévkezdésre fertőtlenítőszer

Hogy is van ez a „zavartalan" iskolakezdés? Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón többek között arról beszélt, hogy biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket. Ehhez nem ártana megnyugtató körülményeket is biztosítani, azonban úgy tűnik, hogy már az egyik legalapvetőbb védekezési módnál akadályba ütköznek az iskolák.

Az iskolákban kerülni kell majd a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni. Kásler szerint előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban. Ha a ma reggeli adatokat nézzük, erre minden esély meg is van, hiszen közel 300 fertőzöttet regisztráltak itthon egyetlen nap alatt.

Nagyot ugrott a hazai fertőzöttek száma

Hivatalosan közel 300 új beteget regisztráltak egy nap alatt. Újabb 292 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az elhunytak száma nem változott - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. Ezzel 5961-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma változatlanul 614. Az aktív fertőzöttek száma 1588, 3759-en már meggyógyultak.

Kásler továbbá úgy látja, ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?