Kedden Veszprémben: egy katolikus iskola is szolidáris volt a Vetési gimnázium tanáraival

  • Varga Domokos Péter
  • 2022. március 2.

Belpol

A Vetési ötvennyolc fős tanári karából negyvenöten vettek részt a polgári engedetlenségi akcióban.

„A részvételről a tanárok nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttek, vállalva annak rájuk nézve, esetlegesen felmerülő hátrányos következményeit. Az akció nincs összefüggésben sem a szakszervezetekkel, sem a pártokkal, nem irányul sem a diákok, sem az iskolát felügyelő tankerület ellen” – erről Borszuk Adrienn, az intézmény magyar-fizika szakos tanára beszélt a tiltakozó akciót kísérő, immár hagyományossá váló csoportkép készítésekor a Narancs.hu-nak. Azt is elmondta, hogy egy polgári demokráciában a problémákról történő egyeztetés vezethet megoldáshoz, de a párbeszéd esetleges sikertelensége esetén a sztrájk lehetősége a következő lépés. A február 11-i kormányrendelet ettől a jogtól fosztaná meg a pedagógusokat, noha a sztrájk alapjog.

Borszuk Adrienn a Vetési gimnázium volt diákja, alma materében mindössze harmadik éve tanít. Az egyetemi évfolyamából rajta kívül csak egy ember dolgozik jelenleg tanárként. Nagyon szereti a munkáját, azt, hogy taníthat, mert „a napot minden reggel a diákok dobják fel”, mégsem tudja, meddig marad még a pályán.

 
Fotó: A szerző felvétele

A január 31-i sztrájkban körülbelül ugyanennyien vettek részt a tantestületből” – mondta el a Narancs.hu-nak Kristóf Gábor matematika-fizika szakos tanár. Azok a tanárok, aki most nem vettek részt az akcióban, egy kivételével szolidaritási nyilatkozatot írt alá, ők látták el gyerekfelügyeletet. Kristóf Gábor arról is beszélt, továbbra is romlanak a tanári pályán a feltételek, csökken a szakma hivatalos elismertsége. Többek között a tankönyvválasztás szabadságának elvesztését emelte ki hiányosságként. Mára az iskoláknak valós választása nem maradt, a kormányzat által preferált tankönyvből kell tanítani, az ő szakterületén konkrétan a természettudományos tárgyakat is. Az iskolákban egyre kevesebb a tanár, erősítette meg az országszerte közismert problémát Kristóf Gábor, aki úgy gondolja,

valós félelemként kell szembenézni azzal, hogy a mai diákok gyerekeit már nem lesz, aki tanítsa.

A sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelet szinte mindenkit felháborított a Vetési tantestületében. Sokan gondolták úgy, szükségük van arra, hogy hallathassák a hangjukat, s ezt a jogukat egy rendelettel ne lehetetleníthessék el – tette hozzá az elhangzottakhoz Kristóf Gábor.

A Vetési gimnáziumban a polgári engedetlenségi akció napján az ott tanuló diákoknak több mint ötven százaléka nem jelent meg. Az iskola öregdiákjai a tiltakozás napján ebben az intézményben is támogató aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Ugyanezen a napon több veszprémi iskola hozta nyilvánosságra, hogy szolidaritását fejezi ki a polgári engedetlenségi akciósorozatban résztvevőkkel, országos és helyi szinten egyaránt. Többek között ezt tette az egyházi fenntartású Padányi Katolikus Iskola is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk