Szijjártó Péter szerint atomerőmű nélkül nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést

  • narancs.hu
  • 2022. március 2.

Belpol

"A háború árát ne a magyar emberek fizessék meg", mondta és beszólt Brüsszelnek és az ellenzéknek.

Szijjártó Péter Belgrádban a szerb gazdasági miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, ahol a külügyminiszter azon kívül, hogy a két ország gazdasági kapcsolatát és együttműködését taglalta, az Ukrajna elleni háborúról is beszélt és beszólt mind Brüsszelnek, mind az ellenzéknek.

"Háború dúl a szomszédban. A magyar emberek nem akarták, nem akarják ezt a háborút, békét akarnak és a magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország ne keveredjen bele ebbe a háborúba" - kezdte Szijjártó.

Majd elmondta, hogy megvan a "brüsszeli szankciós politika első áldozata": az ausztriai és a magyarországi Sberbank és hozzátette, hogy figyelni kell arra, hogy a háborút árát ne a magyar emberek fizessék meg. Ezért Szijjártó szerint különösen felelőtlenek és megdöbbentőek azok a magyar baloldali nyilatkozatok, amelyek veszélyeztetik Magyarország biztonságos energiaellátását.

A külügyminiszter elmondta, ha a Magyarországra érkező gázvezetéket elzárják, ha nem jön földgáz az országba, akkor

nem lesz fűtés, nem fog működni az ipar és nem lesznek munkahelyek.

Szijjértó szerint atomerőmű nélkül nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést és brutális energiaárak lennének.

Néhány nappal korábban Orbán Viktor is ugyanezt mondta, amikor az ukrajnai háború kapcsán rendkívüli interjút adott az állami tévé hírcsatornájának. Azt mondta, hogy olyat nem szabad kezdeményezni, aminek a kárát Magyarország szenvedi meg. Így „Paks II-t és az energia kérdését ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, egyébként mi fogjuk megfizetni a háború árát” – fogalmazott Orbán. A HVG emlékeztet, hogy az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter kérte a paksi beruházás engedélyezésének felfüggesztését. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk