"Kemény világ jön, és ez nem fenyegetés"

  • Szalai Anna
  • 2019. április 25.

Belpol

A bürokráciacsökkentés mese habbal, mivel a feladat mennyisége nem csökkent – az állam mégis szigorít.

Csakhogy csupán félelemmel nem tartható egyben a rendszer, mondja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. A közigazgatás működőképessége forog kockán - állítja a friss Magyar Narancsban megjelent interjúban Boros Péterné. Ízelítő a beszélgetésből:

MN: Két határidőt is szabott az MKKSZ: április 30. és június 30. Pontosan mit kellene addig teljesítenie a kormánynak?

BP: A szociális ágazatra vonatkozó követeléseinket és a sztrájkfelhívást 4200 munkahelyre küldtük szét, sok helyen az elégséges szolgáltatásokról is meg tudtunk egyezni. Háromszor tárgyaltunk az Emmiben, és végül minden követelésünkre kaptunk ígérvényt. A kormány vállalta, hogy a június 30-ra elkészülő jövő évi költségvetési törvényben már szerepel a diplomás minimálbér. Ehhez egyébként nem szükséges törvényt módosítani, egyetlen szorzóra kell rábólintania a kabinetnek. (...)

MN: Mi lesz akkor, ha a minisztériumok és a kormány nem tartja be az ígéreteit?

BP: Nagyon remélem, hogy nem így lesz. Elfogyott a türelem. Vége. Kemény világ jön, és ez nem fenyegetés. Az elkeseredés eljutott arra a fokra, amikor már úgy érzik az emberek, hogy nincs mit veszíteniük.

false

 

Fotó: Németh Dániel

MN: Tüntetések? Sztrájk? Forradalom?

BP: Nem tudom megmondani. Talán világgá megy mindenki. Olyan spontán folyamatok indulhatnak el, amelyeket már sem a szakszervezetek, sem a pártok, sem a kormány nem tudnak befolyásolni. De sem a munkaadói oldalnak, sem a kormánynak nem lehet érdeke a tömeges elvándorlás, a pályaelhagyás.

MN: A sajtó már megkongatta a vészharangot: tömeges felmondás, kiürülő hivatalok, a kormánynak oly kedves csok ügyintézésének leállása. Mi jöhet még?

BP: Igazából senki nem tudja pontosan, mekkora a baj. Még a területekért felelős kormánymegbízottak is csak azt látják, hogy az engedélyezett alaplétszám teljes-e vagy hiány van, de azt már ők sem tudják, hogy minden szakterületre jut-e valaki. (...) Ez nem feltétlenül a kormányablakokban zajló ügyintézést érinti majd, ahol 10–15 perces ügyintézési folyamatokat kell elsajátítani. A helyzet az összetettebb területeken, például a gyámügyi osztályokon válik tarthatatlanná, ahol egy egész jelzőrendszert kell üzemeltetni, ahol fontos az előzmények és a rengeteg jogszabály ismerete, ahol sokkal nagyobb a felelősség egy okirat kiállításánál, hiszen gyermekek sorsáról kell dönteni. (...) De itt kellene kiállítani a csokpapírokat is.

MN: Mennyire valóságos veszély a közigazgatás leállása?

BP: Megvan rá az esély. Tudunk olyan kormányhivatali osztályról, ahol mindenki felállt, a vízügyi területen is akadt olyan részleg, ahol 14 főből 2-en maradtak. (...)

A teljes interjút - amelyben szó esik arról is, hogy a kormány fogakodzásai a bürokráciacsökkentésről miért nem teljesültek, mi lesz a rabszolgatörvény alkalmazásával a hivatalokban és meghártálnak-e Orbánék - a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő friss számában olvashatja.

A friss Narancs - amelyben többek között Lovasi Andrással is olvashat interjút - már az újságárusoknál, de előfizethet rá itt is.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk