Kérlelhetetlenül kemény ellenzék keseríti Magyarországon a kormány életét: Ujhelyi odacsap!

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 5.

Belpol

Mivel? Hova? Minek?

„Hazafias kötelesség érvényt szerezni a magyar érdekeknek Európában és az európai értékeknek Magyarországon” – írja legújabb közleményében Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője.

Ujhelyi szerint Orbán Viktor nyári vakációja előtt kormányprogrammá emelte az Európai Unió „fideszes szétverését”, ami azért aggályos, mert – mint írja – „a legfrissebb kutatás alapján a magyar emberek több mint kétharmada támogatja hazánk uniós tagságát”.

Ujhelyi ebből azt a következtetést vonja le,

hogy „míg a magyar emberek Európa-pártiak, addig a kormány Európa-ellenes politikát folytat; szemben a választók akaratával”.

Ujhelyi konzultál

Ujhelyi konzultál

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Noha az EU működése Ujhelyi szerint sem tökéletes, úgy véli, hogy „az a fajta kekeckedő populizmus, amelyet Orbán és a hozzá hasonló politikai kalandorok hirdetnek, csak az európai közösség szétverését és bukását hozza el”, hozzátéve, hogy „a sebészeti osztályon sem baltával szoktak gyógyítani, hanem precíz eszközökkel, felkészült szakemberek együttműködésével”.

Ujhelyi megállapításaival nem is lenne baj, azzal már inkább, hogy a szocialisták miként próbálnak gátat vetni az idézett politikai kalandorságnak.

Hát úgy, hogy „átfogó konzultációt” hirdetnek,

ami úgy tűnik, csupán abban különbözik a nemzeti konzultációtól, hogy nem szállják meg az aluljárókat aláírásgyűjtő szoci aktivisták.

„A mai nappal elérhető az a weboldal, ahol tíz kérdésben, tíz témakörben várjuk a magyar választók véleményét és elképzeléseit az európai közösséggel és benne hazánk szerepével kapcsolatban. Nem plakátkampányokkal és kamu híradásokkal hergelt állításokról, hanem húsba vágó, Magyarország jövője szempontjából alapvető kérdésekről várjuk a magyarok véleményét. Erről szól az az átfogó konzultáció, amelyet a mai napon indítunk útjára” – írja Ujhelyi.

A kérdések között egyebek mellett ilyenek vannak: Egyetért azzal, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van?Igen/Nem! Lépjünk ki!; Ön szerint milyen irányba kellene átalakítani az Európai Uniót?Európai Egyesült Államok/A mainál erősebb és hatékonyabb szövetség/Tagállamok laza szövetsége; Ön szerint mivel lehetne felszámolni a társadalmi egyenlőtlenségeket és a létbizonytalanságot? Európai minimálbér és európai nyugdíjminimum bevezetésével/A tagállami kormányok teljes szuverenitásának biztosításával szociális kérdésekben.

Akinek kedve van hozzá, a tíz kérdést innen http://amieuropank.hu töltheti le.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?