Két kategóriában is egyszerűbbé tennék a jogosítványhoz jutást

  • narancs.hu
  • 2024. április 24.

Belpol

De a változtatás a forgalmi vizsgákra nem vonatkozna.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tervezete szerint 

könnyebbé tenné a nagyobb vagy speciális járművekre vonatkozó jogosítványok megszerzését a kormány.

A minisztérium arra tesz javaslatot, hogy B kategóriás vezetői engedéllyel, egyszerűsített módon megszerezhető legyen a C és CE kategóriás, vagyis a nagyobb vagy speciális járművekre érvényes jogosítvány is, rövidítenék az ezekhez kapcsolódó képzési időt, valamint a költségeket.

A véleményezhető javaslat szerint

a korhatárokhoz is hozzányúlnának, mert a jövőben a tanulók 18. életévük betöltése előtt letehetnék a C és CE kategóriás rutinvizsgát, és a D kategória 21 éves jelenlegi korhatára alól is felmentést adnának.

Fontos, mindez a forgalmi vizsgákra nem vonatkozik, ott továbbra is maradnának a jelenlegi követelmények.

A javaslat szerint a kombinált tanfolyamok esetén a gyakorlati vizsgákat a kombinált kategória vonójárművére és a kombinált kategóriára vonatkozóan is teljesíteni kell. A vizsgaközpont ezek utolsó sikeres vizsgáját követően adná ki a megfelelő vizsgaigazolásokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk