Nem várta meg a kormány a törvényt, létrehozta a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központot

  • narancs.hu
  • 2024. április 24.

Belpol

Pedig az Országgyűlés csak a jövő héten szavaz a múzeumok összevonásáról.

Kedd este jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint "a kulturális intézményrendszer fejlesztése, valamint a kulturális feladatellátás kiemelkedő színvonalon történő teljesítése érdekében" egyetért azzal, hogy

a  Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működjön tovább, beolvasztva az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Természettudományi Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat.

Ezek a központ tagintézményeként, e minőségüket feltüntetve, elnevezésüket megőrizve működnek tovább.

Az ennek megfelelő jogszabály-módosításokat, szervezeti és munkáltatói intézkedéseket, valamint költségvetési előirányzat-átcsoportosításokat Csák János miniszternek kell az intézmények vezetőivel együtt előkészítenie. A határidő: azonnal.

Az eljárás azért meglepő, mert az átalakításról nemrég törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, ennek az általános vitája az országgyűlésben lezajlott, de még nem szavaztak róla. A törvényalkotási bizottság csütörtöki napirendjén szerepel, a szavazás a jövő héten várható. A ki tudja miért sürgőssé vált kormányhatározat ezt előzte meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk