Két órás sztrájkot tartanak a tanárok csütörtökön

  • narancs.hu
  • 2019. március 11.

Belpol

Egyelőre nem magukért, hanem szolidaritásból állnak le.

Március 14-re kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), több szakképzési centrummal és tankerületi központtal már megállapodtak az elégséges szolgáltatásról. A PDSZ Országos Választmánya a közszféra más ágazatainak munkabeszüntetése melletti kiállásra kéri tagjait.

"Ez nem az oktatási ágazat követeléseiért hirdetett akció, annak ellenére, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) 12 pontja és a mi követeléseink között vannak egybeesések (például a bérrendezés a közszféra egészére, így a közalkalmazottak számára, túlmunkák rendezése)” – olvasható a szakszervezet Facebook-oldalán.

A PDSZ bízik abban, hogy amikor az oktatásban dolgozók saját, ágazati sztrájkját hirdetik meg, mások is hasonló akciókkal segítik majd a munkabeszüntetésüket. A szakszervezetiségnek a választmány szerint éppen ez lenne a lényege: a kölcsönös segítségnyújtás.

A kétórás sztrájkot március 14-én reggel 8 és 10 óra között tartják.

Az elégséges szolgáltatásokról péntek estig megállapodtak többek között a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrummal, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrummal, a Kelet-Pesti Tankerületi Központtal, a Közép-Pesti Tankerületi Központtal, több tankerületi központ és szakképzési centrum pedig hétfőre ígérte a megállapodás aláírását – olvasható az eduline oldalán.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.