Két pedofil plébánost is lebuktatott az egyházmegye

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 6.

Belpol

Két, egymástól független eset is napvilágra került, amikor plébánosok zaklattak kiskorú gyerekeket. Bár az esetek most kaptak nyilvánosságot, a büntetőeljárások már korábban megindultak.

Két ügyben is eljárást indított a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pedofil plébánosok ügyében. Bábel Balázs érsek elmondása szerint az egyik ügy vádlottja már letartóztatásban várja a tárgyalást, laicizálták is - kizárta az egyház -, a másik ügyben most indul büntetőeljárás, írja a Pesti Srácok.

Az első ügyet, az R. Gábor kiskunfélegyházai plébános által a gyanú szerint elkövetett abúzusokat 2022. novemberében jelentették. A papot az esetek kitudódásakor azonnal felfüggesztette az érsek, majd a kivizsgálást követően egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést tettek. A látótérbe került négy áldozat közül ketten a megrontás idején nem töltötték be a tizennegyedik életévüket.

Az esetek a vizsgálati anyagok szerint zömében a kiskunfélegyházi plébánián történtek, ahová különböző kedvességekkel, ajándékokkal csalta a fiúkat a plébános. R. Gábor taktikus volt. Bekapcsolódott az egyházmegye ifjúsági közösségi életébe, különböző szabadidős csoportokat szervezett és hittant tanított. Így édesgetett magához fiatal tizenéves fiúkat, akik gyakori vendégek lettek a plébánián.

A vádirat szerint R. Gábor 2019 és 2022 között négy fiatalkorúval végzett szexuális cselekményeket. Úgynevezett középmértékes indítványban 8 év letöltendő fegyházbüntetést javasolt a vádhatóság azzal a mellékbüntetéssel, hogy a férfit egész életére eltiltják attól, hogy fiatalkorúakkal foglalkozhasson. Ezt akkor kapta volna büntetésként, ha beismer és tárgyalás nélkül elfogadja a felajánlott büntetési tételt. Az azóta megtartott előkészítő ülésen R. Gábor azonban tagadott. Az első érdemi tárgyalási napot szeptember végén tartják majd.

A másik ügyben Róbert atya Kecskeméten teljesített szolgálatot, de egy több évvel korábbi, rendkívül súlyos szexuális abúzus miatt bukott le néhány héttel ezelőtt. Az atya korábban egy kommuna jellegű közösségben is szolgálatot teljesített, ahol nemcsak egyházi személyek, hanem olyan világi személyek is élnek a családjukkal. E kapcsolat révén ismerhette meg az egyik család mindössze kilencéves gyermekét, akit a gyanú szerint behálózott. A cselekmények hosszú éveken át tartottak és a most már fiatal felnőtt korban lévő fiú csak néhány hónapja fakadt ki terapeutájának. Ezt követően szerzett információt az érintett egyházi közösség egyik tagja, aki azonnal beszámolt erről az egyházmegye vezetésének.

A kánonjog 2021-es vatikáni módosítása a korábbinál sokkal súlyosabb szankciókat tartalmaz a szexuális visszaélések visszaszorítására, amelyek átfogóbb és komolyabb vizsgálatokat tesznek lehetővé. A Kalocsai-Kecskeméti Egyházmegye is több áldozatvédelmi intézkedést tett a közelmúltban. Többek között már 2019-ben létrehoztak egy, a visszaélések bejelentésére szolgáló közvetlen vonalat.

Bár a két ügyben megindult a büntetőeljárás, publicitást szinte bizonyosan azért kaptak éppen most, mert ugyanezen egyházmegyében teljesített szolgálatot a Karmelitát is megszentelő Bese Gergő atya, aki a NER megmondóembereként úgy gyalázta a homoszexuálisokat, hogy eközben maga is a saját neméhez vonzódott és melegpartikra is járt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit akarhatnak a kínaiak Ferihegyen?

  • narancs.hu

Kínában tárgyalt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a turizmus fejlesztése érdekében a kínaiak légikikötőt létesíthetnének a budapesti reptéren. De mit jelent ez?