Alig 5 hónapos csecsemő is van a Röszkére vitt afgán menekültek között

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 23.

Belpol

A kimenekített afgán állampolgárokat mind átvitték Röszkére. 

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn bejelentette, vasárnap éjszaka megérkezett az első magyar mentőjárat Afganisztánból, amelyen összesen 173-an utaztak.

Elmondása szerint részben magyar állampolgárok, de „az utasok jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hoztuk el” – fogalmazott.

A Belügyminisztérium a közleményében arról írt, hogy összesen 96, "az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárt" hoztak el, akiket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló röszkei objektumba vittek.

"Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik", írták, hozzátéve, hogy érkezésüket követően személyenként "újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak", orvosi vizsgálaton esnek át, és megkezdődött "az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése".

A közleményből az is kiderül, hogy 

a legidősebb betöltötte a 64 életévét, a legfiatalabb 144 napja született, 

vagyis egy alig 5 hónapos csecsemőt is átvittek a röszkei tranzitzónába. 

A Belügyminisztérium később a hvg.hu kérdéseire azt közölte, hogy „személyes biztonságuk, a hatósági karantén szabályok és az idegenrendészeti eljárás lefolytatásának együttese okán” kerültek a kimenekítettek pont Röszkére. A Belügy hozzátette, hogy a röszkei objektum volt azonnal képessé tehető „egy előre nem határozható időben, meg nem határozható, de nagy létszámban érkező afgán csoport fogadására”.

A minisztérium azt is közölte a lappal, hogy ők nem menedékkérők, hanem kimenekített afgán állampolgárok, de azt még nem tudni, meddig maradnak Röszkén.

„A hatósági karantén időtartama tíz nap, addig bizonyosan. A továbbiak az idegenrendészeti eljárás eredményétől függően személyenként, családonként eltérőek lehetnek”

– tették hozzá. 

A lap azon kérdésére, hogy mi lett a Kabulból Magyarországra érkezett amerikai állampolgárokkal, a Belügyminisztérium nem tudott válaszolni.

A röszkei tranzitzónával kapcsolatban a strasbourgi bíróság már több esetben kimondta, hogy ott jogtalanul tartottak fogva családokat, és hogy a magyar állam jogellenesen tart embereket a zónában

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk