Ki kell adnia az állami cégnek a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés vállalkozói szerződéseit

  • narancs.hu
  • 2021. november 26.

Belpol

Jogerős ítélet született.

A hvg.hu és a Transparency International Magyarország másodfokon megnyerte azt az adatigénylési pert, mely arról szól, hogy  az állam adja ki a Budapest-Belgrád vasút 5 millió forint feletti szerződéseit. A több mint 700 milliárd forint közpénzbe kerülő projekről az állami cég Szijjártó Péter döntésére hivatkozva titkolta eddig az adatokat. Bár ez Magyarország egyik legjelentősebb fejlesztése, eddig minimális információk keringtek csak róla.

A hvg.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be korábban az ügyben, amelyben az alábbi adatokat kérte: a projektgazda Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. által megkötött, 5 millió forint feletti szerződéseket, valamint az alvállalkozók listáját, feltüntetve, hogy a cégek a projekt hány százalékáért felelősek, és mekkora értékben részesülnek a beszerzés értékéből. Mivel az adatokat nem kaptuk meg, a Transparency International Magyarország és Karsai Dániel ügyvéd segítségével pert indítottak. A pert első fokon elbukták, a másodfokon döntő bíróság viszont a lapnak adott igazat, az ítélet jogerős: ki kell adni a szerződéseket. Az ügyben döntőnek bizonyult, hogy

bár a projekttel kapcsolatban olyan szabályt hoztak, amely alapján a külügyminiszter megtagadhatja az adatigénylést, ez önmagában nem elegendő, indokolni is kell a megtagadást.

Az adatok akkor tarthatóak vissza, ha azok "Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen, külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyeztetik".

Az adatokat 15 napon belül kell elküldeni a lapnak, ha ez nem történik meg, az ügy a Kúrián folytatódhat.

(hvg.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk