Kiakadt az Állatkert a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójára

  • narancs.hu
  • 2023. április 22.

Belpol

Fekete Péter azon ötletelt, hogy a Biodóm-projektet bekapcsolhatnák a cirkusz működésébe. 

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, korábbi kulturális államtitkár szerdán arról beszélt egy interjúban, nem vetné el annak gondolatát, hogy szimbiózis alakuljon ki a cirkusz és a Biodóm-projekt között, illetve hogy a Biódom területét valamilyen módon bekapcsolják a cirkusz működésébe. 

Fekete e kijelentéseire reagált a Fővárosi Állat- és Növénykert, amit a Telex.hu vett észre. Mint a közleményben írták: „A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban visszautasítja azt az ötletet, hogy az állatkerti és a cirkuszi funkciókat akár csak részben összevonják, összemossák, mint ahogyan azt is, hogy ismét visszatérjen az a korszak, amikor az Állatkert amúgy sem túl nagy területét újra és újra megcsonkították!”

Fekete Péter

 
Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója
Fotó: MTI
 

Az állatkert és egy cirkusz között óriásiak a különbségek, ezért elvi kérdés, hogy ezek között ne legyen keveredés, ami a nemzetközi szakmai normákkal is szembe menne. Ráadásul egészen 2014-ig az Állatkert területe folyamatosan csökkent, az európai fővárosok állatkertjeivel összevetve is kicsinek számított a budapesti. Ezért is lenne fontos a Pannon Park és a Biodóm megvalósulása. Utóbbiban a veszélyeztetett fajok természetvédelmi célú szaporítása mellett kiterjedt oktató, ismeretterjesztő tevékenység is folyna.

„A Biodómot tehát az Állatkert nem cirkusznak, hanem természeti élményközpontnak és afféle Noé bárkájának szánja”

– hangsúlyozza a közlemény. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk