Kiállt a kormánymédiában betámadott kutatója mellett az MTA

  • narancs.hu
  • 2019. július 17.

Belpol

Szilágyi Emőke Rita szerint az úthengert még csak most indították el.

A Magyar Tudományos Akadémia elutasít mindenféle vádaskodást az MTA Prémium Posztdoktori Programjával kapcsolatban - közölte az Akadémia az Origo és a Pesti Srácok tegnapi cikkeire reagálva.

A "Politikai kifizetőhellyé vált az MTA Prémium Posztdoktori Program" című írásban az Origo azt állította, hogy az irodalomtörténész Szilágyi Emőke Rita "politikai szolgálataiért cserébe" kapta meg a havi bruttó 600 ezer forintos ösztöndíjat, konkrétan azért, mert tagja volt az MTA kutatóhálózatának elszakítása ellen fellépő Akadémiai Dolgozók Fórumának.

Az kevésbé zavarta a kormánylap névtelen szerzőjét, hogy Szilágyi már másodszor kapja meg az ösztöndíjat, és az első pályázat idején még nem is létezett ADF.

Az MTA nyilatkozata idézi az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának közleményét is. E szerint "a magát a »nemzeti oldal«-hoz tartozóként aposztrofáló sajtótermékektől legalábbis érthetetlen, hogy Oláh Miklós humanista tudós, történész, esztergomi érsek levelezésének kiadását kifogásolják, és azt állítsák, hogy a leveleit magába foglaló kötet kiadását támogató ösztöndíjat politikai okok miatt kapta meg Szilágyi Emőke Rita. Akin egyebek mellett azt kérik számon, hogy miért döntően magyar(!) témával nyert."

A Magyar Hang megkérdezte a történtekről Szilágyi Emőke Ritát. A fiatal kutató attól tart, hogy a kormányban még csak most indították be az úthengert, nem tudja, mi fog történni a kutatóhálózat elcsatolása után, de amíg teheti, maradni fog az Irodalomtudományi Intézetben.

Szilágyi Emőke Rita korábban a Narancsba is írt publicisztikát az MTA-ügyről.

A Palkovics-terv esszenciáját az irigység felbuzdítása adja

Lassan beérik a Palkovics-terv gyümölcse. Csak az a helyzet, kedves egyetemi kollégák, hogy abból a gyümölcsből egyikünk sem fog enni. Szomorúsággal vegyes dühvel olvastam Elek István írását az MTA körül kialakult helyzetről.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.