Kiengedték a Karmelitától elvitt tüntető exrendőrt

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Belpol

Tavaly még nyomozó volt, múlt héten kordont bontott. Lefújták, megbilincselték, megtaposták, elvitték, de mégsem gyanúsították meg.

Csőgör Péter május 3-án ott volt Budapesten a Karmelitánál, amikor a tüntetők kordont bontottak. Ebben ő is részt vett. A 444 interjújából kiderül, hogy abba fogdába vitték egykori kollégái, ahová nemrég még ő kísérte a gyanúsítottakat.

Régóta rendőr akart lenni,  és 1997-től '99-ig, majd 2016-tól tavalyig az is volt. A két időszak között az autóiparban dolgozott, de mérnöki diplomája is van. 

Egy héttel ezelőtt, a tüntetés idején akkor ért a Színház utcához, amikor a tüntetők lebontották a kordon egy részét, segített odébb vinni, amit eltávolítottak. Zászlót is vitt, bement a védett területre, onnan a rendőrsorfal kitolta őket. Akkor is a tömeg elején volt, amikor a rendőrök elkezdték fújni a könnygázt. Amikor Tompos Márton országgyűlési képviselőt is hátravitték, őt is megrángatták a rendőrök, el akarták venni tőle a zászlót, de ez először nem sikerült. Aztán este nyolc óra tájban elrángatták, lefektették a földre, megbilincselték. Mint mondta, egy kicsit meg is taposták, pedig senkit sem bántott. 

Csőgör Péterrel annyit közöltek a rendőrök, hogy rongálással és hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják. A könnygáz miatt alig kapott levegőt, nem is látott, kérte, hogy hívjanak hozzá mentőt. Kórházba került, megröntgenezték a fejét, a szemét azonban nem látták el, és a nehézlégzéssel sem kezdtek semmit. Fél tizenegyre visszakerült a Gyorskocsi utcába, ahol hajnalig váratták, olyan helyen, ahol pad sem volt.  Mivel az előállítás legfeljebb nyolc óráig tarthat, hajnali négykor szólt, hogy el szeretne menni. 

Azt felelték, hogy nem mehet sehová. 

 „És ha megpróbálok kimenni, akkor hivatalos személy elleni erőszakot követek el. Erre a rendőr elment telefonálni, majd hoztak egy papírt, hogy meghosszabbították a nyolc órát, de ennek nyolc órán belül kellett volna megtörténnie.

Ezért jogellenes fogva tartás miatt feljelentést tettem.

Tíz órán keresztül nem árulták el, hogy miért állítottak elő, csak azt, hogy védőre lesz szükségem. Végül reggel fél 7-kor derült ki, hogy őrizetbe vesznek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával, és délután 2-kor lesz a kihallgatásom az ügyészségen. Fogdába kellett tenniük, de ehhez már el kellett látniuk a még mindig égő szememet, úgyhogy visszamentünk a kórházba. Ekkor már nyomozók vittek bilincsben, vezetőszáron. Volt köztük olyan is, akivel korábban együtt dolgoztam” – nyilatkozta Csőgör Péter.

Biztos volt abban, hogy előzetes letartóztatásba kerül, mert az ügyész a rendőri jelentésekből fog tájékozódni, ezért üzent Hadházy Ákos országgyűlési képviselőnek, hogy tegye közzé a történteket bemutató felvételeket. A kórházban ismét megvizsgálták, majd ugyanabba a fogdába került, ahová korábban ő kísérte a gyanúsítottakat. 

Az ügyész végül közölte vele, hogy szabad, mert a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet őrizetbe venni, sem meggyanúsítani. 

Az egykori nyomozónak meggyőződése, hogy a rendőrséget zömmel becsületes, normális szakemberek alkotják, de dühös azokra, akik ebben az eljárásban részt vettek, mert olyan embert is ütöttek, aki teljesen passzív volt. Ez szerinte nem rendőrhöz méltó magatartás. 

Az interjúban szó esik arról is, miért bocsátották el korábban Csőgör Pétert a rendőrségtől. Úgy gondolja, mondvacsinált indokkal azért távolították el, mert nyíltan vállalta a politikai véleményét. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk