Jávor: Paks II. ügyében ismét titkolózik a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Belpol

Jávor Benedek szerint a módosított szerződés feltételeit is közzé kellene tenni.

„Paks II. szerződéseinek módosításait nem csak hogy véglegesítették az oroszokkal, de már be is nyújtották az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra!” – írja a Facebookon Jávor Benedek, a Párbeszéd–Zöldek politikusa.

A párt írásbeli kérdést nyújtott be ez ügyben, az arra kapott válaszból derül ki ez az információ.

Jávor emlékeztetett, hogy az eredeti szerződésről 2019-ben a bíróság kimondta, hogy közérdekből nyilvános információ. Szerinte így joggal elvárható, hogy a szerződés módosításait is hozza nyilvánosságra a kormány. Emiatt hivatalosan is ki fogja kérni a módosított szerződést a Paks II. projektcégtől és az Európai Bizottságtól, és ha nem boldogul, ismét bírósághoz fordul.

Jávor szerint nem mindegy, miről egyeztetett a kormány képviselője Moszkvában, az sem mindegy, „igaz-e, hogy a fővállalkozói kockázatokat átveszi a magyar fél? Ha igen, milyen feltételekkel? Kinek kell fizetni az eddigi költségnövekedés miatt? Ki fogja fedezni a jövőbeni árnövekedést?”

Arról, hogy a kormány újratervezi az együttműködést a paksi beruházás ügyében, ez a cikk szól:

A nyomtatott Magyar Narancs írásából pedig legutóbb az derült ki, az orosz félnek akkor is megéri az üzlet, ha nem lesz építkezés Pakson:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?