Jávor: Paks II. ügyében ismét titkolózik a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Belpol

Jávor Benedek szerint a módosított szerződés feltételeit is közzé kellene tenni.

„Paks II. szerződéseinek módosításait nem csak hogy véglegesítették az oroszokkal, de már be is nyújtották az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra!” – írja a Facebookon Jávor Benedek, a Párbeszéd–Zöldek politikusa.

A párt írásbeli kérdést nyújtott be ez ügyben, az arra kapott válaszból derül ki ez az információ.

Jávor emlékeztetett, hogy az eredeti szerződésről 2019-ben a bíróság kimondta, hogy közérdekből nyilvános információ. Szerinte így joggal elvárható, hogy a szerződés módosításait is hozza nyilvánosságra a kormány. Emiatt hivatalosan is ki fogja kérni a módosított szerződést a Paks II. projektcégtől és az Európai Bizottságtól, és ha nem boldogul, ismét bírósághoz fordul.

Jávor szerint nem mindegy, miről egyeztetett a kormány képviselője Moszkvában, az sem mindegy, „igaz-e, hogy a fővállalkozói kockázatokat átveszi a magyar fél? Ha igen, milyen feltételekkel? Kinek kell fizetni az eddigi költségnövekedés miatt? Ki fogja fedezni a jövőbeni árnövekedést?”

Arról, hogy a kormány újratervezi az együttműködést a paksi beruházás ügyében, ez a cikk szól:

A nyomtatott Magyar Narancs írásából pedig legutóbb az derült ki, az orosz félnek akkor is megéri az üzlet, ha nem lesz építkezés Pakson:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?