Az orvoskamara új elnöke: "direkt politikai nyomásgyakorlás nem lesz"

Belpol

A 16 év után leváltott Éger István eltűnt a nyilvánosság elől.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Kincses Gyulát választották a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökévé a szombati elnökválasztáson.

Kincses 202 szavazatot kapott, míg Éger István 120-at, ezzel a MOK eddigi elnöke 16 év után elhagyja pozícióját.

A progresszív ág

Kincsest az Újratervezés (ÚT), a kamara progresszív ágának számító orvos-csoport jelölte az elnöki posztra, ő volt Éger István egyetlen kihívója. Az Újratervezés már a küldöttek választásakor is igen jól szerepelt, szeptember végén írtunk egy átfogó cikket erről.

Ezek a küldöttek választottak november 30-án, szombaton új országos elnökséget. Kincses szeptemberben azt mondta lapunknak, hogy „az elnökséget nem a jelenlegi hierarchiában képzelem el, hanem csapatjátéknak”, majd hozzátette, szerinte az elnök feladata a koordinálás, szükség van azonban egy szakmai tanácsadó testületre, illetve olyan alelnökökre, akik egy-egy kiemelt területért felelnek, mint a fogászat vagy az alapellátás, vagy az orvosok bér- és munkakörülményei.

„Az új szervezőelvnek a szakmaiságnak kell lennie és annak, hogy a tagok érezzék, bármikor bármilyen kérdésben véleményt nyilváníthatnak, amire az országos elnökség nyitott is.” Kincses mellett alelnöknek választották Lénárd Ritát és Álmos Pétert, mindketten az Újratervezés csoport tagjai, a fogorvosi alelnök pedig az a Nagy Ákos lett, aki a fogorvossztrájk főszervezője volt.

Zajt csapni

Szombaton nagygyűlést tartott a novemberi elnökválasztással a teljes tisztújítási folyamaton áteső Magyar Orvosi Kamara. Többen úgy vélik, a kamara megújulása nélkül nem lesz változás az egészségügyben sem. Mit akar az Újratervezés orvoscsoport és merre tart a kamara? „Ez így kevés, nagyon kevés" - értékelte szűkszavúan lapunknak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szeptember 21-i nagygyűlését és az ott elhangzottakat Éger István, a szervezet elnöke.

Új szelek

A szombati tisztújítás után az új elnök tartott sajtótájékoztatót, ahol az első kérdés arra vonatkozott, Éger István leköszönő elnök is megjelenik-e az eseményen, amire Kincses Gyula elmondta, úgy volt, hogy ő is itt lesz és ő mutatja be az új elnökséget, de Éger végül vállalta ezt.

Kincses elmondta, az eddigi elnök gratulált neki, ő pedig megköszönte az eddigi munkáját.

Éger István, a MOK leköszönő elnöke

Éger István, a MOK leköszönő elnöke

Fotó: Bielik István / 24.hu

 

„Ma nem elnököt, hanem elnökséget választottunk, a MOK-ot egy csapatnak kell megújítania – kezdte Kincses. – Nagyon fontos, hogy nem az lesz, hogy eddig ők voltak és most mi jövünk. Volt egy olyan vezetés, amit nem tartottunk hatékonynak, szerintünk túl zártan dolgozott, nem működött együtt a tagsággal, ezért ezen szeretnénk változtatni.”

Kincses kiemelte, hogy alapvető céljuk, hogy szakmai köztestületként működjenek, ne szakszervezetként, ahogy eddig például a bértárgyalásokon. Ettől még a bértárgyalást folytatni fogják, a kétnapos tisztújítón és küldöttgyűlésen ugyanis elfogadtak egy határozatot arról, hogy a tagság felhatalmazza az elnökséget arra, hogy az eddigi eredménytelen bértárgyalásokat újrakezdje.

Álmos Péter alelnök hozzátette, azt érzik, hogy a tagság felől nagy a nyomás a béreket illetően, de nem akarnak kapkodni sem, határozott, de megfontolt lépéseket fognak tenni. „Az első munkanapomon, már hétfőn beszélni fogok a jogászainkkal a sztrájktárgyalások feltételeiről, mi ugyanis kamaraként nem szervezhetünk sztrájkot, csak a szakszervezet, ennek a feltételeit azonban mindenképpen tisztázni kell” – mondta Álmos.

Hozzátette, szerinte sztrájkra nem lesz szükség, az egészségügyben uralkodó siralmas állapotok miatt ugyanis az önkéntes túlmunka felmondása is bőségesen elég lesz arra, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányzatra a bérek ügyében. Majd kiemelte, amit Éger István elkezdett az a felméréseik szerint lassú és kevés, nem várhatnak az orvosok 2022-ig egy olyan bérre, amit már ma is meg kellene kapniuk.

Az Újratervezés csapata

Az Újratervezés csapata

Fotó: A szerző felvétele

 

Kincses kiemelte,hogy a bértárgyalások fontosak, de nem szeretnének ennél az egy pontnál leragadni kamaraként, hiszen nem ez lenne az alapvető feladatuk, hanem a szakmai munka. „Szorosabb kooperációt tervezünk az olyan szakmai szervezetekkel, mint a Kórházszövetség, vagy az Alapellátó Orvosok Szövetsége, hiszen ők az igazi szakmai szövetségeseink.” Lénárd Rita, a MOK másik alelnöke ezt azzal egészítette ki, hogy komplex munkát kell végezniük, hiszen a bérek, a minimumfeltételek betartása, vagy a struktúraváltás összefügg egymással, akkor tudnak előrelépni, ha egységben kezelik ezeket az ordító problémákat.

„A reformokban sokkal együttműködőbbek leszünk, a tárgyalásokban pedig kritikusabbak. Olyan nyomásgyakorlást, aminek direkt politikai célja van, bizonyosan nem fogunk tenni, azzal foglalkozunk, mi a jó a betegnek és azáltal az orvosnak – összegzett Kincses.

Figyelmébe ajánljuk