Több törvényt is megsért Kövér azzal, hogy elkeríti a sajtó munkatársait

  • narancs.hu
  • 2019. november 30.

Belpol

Alaptörvény, sajtótörvény...

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a közelmúltban több jogszabályt „felülírt”, az alaptörvényen át, az országgyűlési törvényen keresztül egészen a sajtótörvényig.

Ennek alapján parlamenti irodházban kialakítottak egy elkerített részt, amelyben az újságírók dolgozhatnak, de a parlamentben is van egy hasonló, szalagokkal elkerített „karám”. A két terület egy dologban azonos: lehetetlenné teszi, hogy az újságírók interjút, hang- vagy képfelvételt készítsenek a képviselőkkel – írja a 24.hu.

A parlament épületében így sehol nem lehet felvételt készíteni, a kijelölt területe pedig megoldhatatlan. Ezen túl a házelnök azt is megszabja, hogy az újságíró, fotós, tévés miről készíthet egyáltalán anyagot: az ugyanis csak az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel lehet összefüggésben.

Kövér ezáltal valamennyi médium szerkesztői feladatait is ellátja, írja a portál. Az alaptörvény IX. cikke szerint: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”. Ez viszont összességében azt jelenti, hogy a házelnöki rendelkezés sérti az alaptörvényt.

Az Országgyűlésről szóló törvény egyik pontját is idézi a 24.hu: „a házelnök nem állapíthat meg olyan rendelkezést, amely az Országgyűlés ülésének nyilvánosságát, a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit kizárná.” Ezzel viszont Kövér László a parlament rá vonatkozó tiltó rendelkezését is semmibe veszi.

A jogalkotásról szóló törvényünknek is van egy pontja, amelyet ugyancsak felrúgott: „a házelnök, illetve a hivatala nem hozhat olyan utasítást vagy rendelkezést, amely az ott dolgozókon kívüli személyekre, így a sajtó munkatársaira ró kötelezettséget.”

Végül, de nem utolsó sorba a sajtótörvénynek is van egy pontja, amit megszegett Kövér az intézkedéseivel. Az idézet így szól: „az állami és önkormányzati szervek, intézmények, tisztségviselők, a hivatalos és közfeladatot ellátó személyek (…) kötelesek elősegíteni a médiatartalom-szolgáltató tájékoztatási feladatának elvégzését”.

Neked ajánljuk