Leváltották Éger Istvánt az orvosi kamara éléről

  • narancs.hu
  • 2019. november 30.

Belpol

Kincses Gyula az új elnök.

202 szavazattal Kincses Gyulát választották a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének szombat délelőtt, aki Éger Istvánt váltja a posztján – írja a 24.hu.

A fül-orr-gégészként praktizáló Kincses a kamarán belül szerveződött Újratervezés orvoscsoport tagja és képviselője: a tömörülés 40 ezer orvost foglal magába szervezeten belül, akik az egészségügy átalakításáért tevékenykednek.

Kincses 1990 és 1994 között az MDF országgyűlési képviselője volt, 1998 és 2000 között az első Orbán-kormány alatt a Kormányzati Stratégiai Elemző Központban, majd a miniszteri kabinetben dolgozott. Később a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkáraként tevékenykedett, 2001 és 2010 között az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette.

Kincses Gyula

Kincses Gyula, az új elnök

Fotó: Németh Dániel

Éger István az Újratervezés megjelenése előtt is sok kritika érte, többek között a magas fizetésével és a kamarai tagsági díjjal kapcsolatban, továbbá azért, mert a MOK folyamatosan tárgyalt a kormánnyal, de nem sikerült áttörést elérnie.

Kincses egyébként a Narancs.hu-n hirdette meg a szakmai programját, illetve nálunk indokolta hosszabban, mi a baja az Éger-féle vezetéssel az Újrakezdésnek:

Méltó módon gyógyulni és gyógyítani! - jobb egészségügyért küzd egy orvos-csoport

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport magjából alakult Újratervezés orvos-csoport a kamara megújításán fáradozik, hisz a kisközösségek erejében és a bátor érdekvédelemben. Az idősebbek még talán emlékeznek a '70-es években halkan, a '80-as években már bátrabban mesélt viccre, amely így hangzik: Mi a három legfeleslegesebb dolog a világon?

Figyelmébe ajánljuk